Bezlepkové recepty: Ořechovo-jablečný chléb

Pro příznivce bezlepkové diety přinášíme zajímavý recept na netradiční chléb.

Titulka pro: Bezlepkové recepty: Ořechovo-jablečný chléb
Zobrazit fotografii v galerii

Suroviny:

  • 2 hrnky mletých mandlí (lze koupit už namleté)
  • 1 hrnek sekaných vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce mletého lněného semínka (údajně lze také koupit namleté, já si ho však melu doma)
  • 1 polévková lžíce skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek neslazeného jablečného pyré (samozřejmě lze připravit doma, rozvařit jablka je hračka)
  • ½ hrnku oleje z vlašských ořechů nebo olivového či rozpuštěného kokosového oleje, ani s máslem neuděláte chybu
  • ¼ hrnku zakysané smetany nebo kokosového mléko

 

Postup:

Smícháme všechny suché složky (ořechy, mandle, lněné semínko, skořici, prášek do pečiva a sůl). V odměrce smísíme vejce, jablečné pyré, olej a zakysanou smetanu či kokosové mléko. Směs nalijeme na suché ingredience a důkladně zamícháme.

Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů, používám na něj formu na biskupský chlebíček, pořádně vymazanou olejem, aby se chleba dal později vyklopit – ideální je kokosový olej.


Namačkáme „těsto“ do formy a pečeme zhruba 45 minut. Hotový chléb vyndáme z trouby, necháme ve formě vychladnout, vyklopíme a můžeme nakrájený na plátky podávat.


Tipy:

Je-li směs moc tekutá, přidejte lněné semínko, pokud je moc hustá, přilijte kokosové mléko. Hotový chléb poznáte, pokud zapíchnuté párátko do středu chleba, vytáhnete suché. Nebojte se v případě potřeby péci déle.


Jablečné pyré lze zaměnit např. za dýňové pyré, cuketu s mrkví či banán, zkoušela jsem rozmixovat rajčata přidala na kousky krájené olivy (v tom případě jsem nepřidala skořici) a bylo to také fajn. Také můžete jablečné pyré úplně vynechat. Pro urychlení chladnutí a vyklopení, otočte formu dnem vzhůru a přiložte na ni hadr namočený do studené vody

Chléb je velmi sytý, uvedený recept je pro 10 až 12 porci. Potřebujete-li méně, jen zmenšíte uvedené ingredience např. o polovinu.

Pokud se pustíte do „bezpšeničného režimu“, tenhle chléb ukojí počáteční touhu po pšenici. Neobsahuje lepek, a když se nepovede, snadno se drolí. Základní recept vychází z „kuchyně“ dr. Davise.

Chcete - li se autorky na něco zeptat, najdete ji v naší poradně.

Autor: Vanda Štichová www.studiovanda.cz
10. 1. 2013

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Ale víte proč a také jak je nejlépe...

Zpomalte stárnutí: nejezte pšenici

Naše odbornice na zdravý životní styl Vanda Štichová se pustila do speciální bezlepkové diety a...

Titulka pro: Jde to i bez pšenice

Jde to i bez pšenice

Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček přichází s novou řadou lifestylových kuchařek. Opět půjde...

Titulka pro: Proč tloustneme po pšenici?

Proč tloustneme po pšenici?

Pšenici můžeme vinit za to, že nám rostou pupky, v podstatě je to chuťový stimulant,...

Titulka pro: Bulgur

Bulgur

Pod názvem bulgur se skrývá loupaná, předvařená a drcená pšenice, která vyniká rychlou přípravou, vynikající...

Zdravý vánoční recept: Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem

Zdravý vánoční recept: Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem

Proč je žito lepší než pšenice?

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VÁNOCE PRO CHLAPA

Ahojky :) Měla bych dotaz… Zajímalo by mě, co svým chlapům ...

VÝBAVA NA SNOWBOARD

Dobrý večer, přemýšlím nad koupí výbavy na snowboard, ...

ŠITÍ

Ahoj všem, chtěla bych se naučit šít na šicím stroji. Jak ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz