Co si pořídit ke grilu? Chytré pomůcky!

Gril už doma či na chalupě určitě máte, to je základ. Ale kromě samotného přístroje užijete i řadu praktických pomůcek, které vám usnadní práci. Je z čeho vybírat!

Titulka pro: Co si pořídit ke grilu? Chytré pomůcky!
Dalších 6 fotografií v galerii

Při nákupu doplňkového příslušenství si jen dávejte pozor, zda se zvolená pomůcka hodí právě na váš gril. Některé náčiní či nádobí jsou univerzální, ale jiné zase určené na konkrétní typy grilů.
 

1. Bez čeho se neobejdete

Základ představují obracečka, vidlička a kleště, hodí se jistě i štětec na potírání pokrmů a samozřejmě ostrý nůž. Pokud máte rádi špízy, lepší je pořídit si na ně k tomu určené bodáky.


Na gril lze připevnit závěsnou lištu, která vám jednotlivé náčiní „pohlídá“, a vy ho tak budete mít stále po ruce. Doporučujeme: Steaky neobracejte vidličkou, mohli byste je propíchnout. Mnohem lepší jsou k tomu určené kleště, případně obracečka.

Nerezové kleště Tenneker, 329 Kč, Hornbach

Nerezové kleště Tenneker, 329 Kč, Hornbach

 

2. Jako z pece

Takzvaný pizza kámen je velice oblíbený, navíc kromě pizzy se na něm dají tepelně upravovat třeba i sladkosti, ba dokonce také chleba. Prodává se o různých velikostech, zpravidla kulatý, ale v nabídce jsou rovněž i hranaté tvary, aby si mohl vybrat opravdu každý.

Kordieritový kámen na pizzu s madly Weber 1 369 Kč.

Kordieritový kámen na pizzu s madly Weber 1 369 Kč.

 

3. Kotlety, nebo ryby?

A co pěkně ugrilované kuřátko? Či snad si více pochutnáte na zelenině? Na to vše myslí i výrobci příslušenství ke grilu. Podle toho, co nejčastěji připravujete, se vyplatí dokoupit nejrůznější stojánky a držáky. Známý a stále velice praktický je například držák na ryby, jejichž křehké maso by se jinak při otáčení mohlo rozpadnout.
Co je dobré vědět? Některá příslušenství jsou multifunkční, prodávají se například i taková, v nichž lze chystat jednou zeleninu, a podruhé ryby.

Držák na ryby Leopold Vienna, pochromované železo, 229 Kč, Bonami

Držák na ryby Leopold Vienna, pochromované železo, 229 Kč, Bonami

 

4. Mřížky a desky

K mnoha grilům se dají dokoupit nejrůznější pečící a grilovací rošty (mřížky) či desky. Například má-li deska z každé strany jiný povrch (z jedné hladký, z druhé žebrovaný), připravíte si na ní více pokrmů – na hladké straně například bramboráky, na žebrované steaky nebo zeleninu. Při nákupu ovšem neřešte jen tvary, myslete také na vhodný materiál  například litina dobře akumuluje teplo.

 

5. Pozor na teplotu

Moderní grily už bývají vybavené teploměrem, ale pokud máte starší model, pořiďte si k němu samostatný teploměr či termosondu. Určitě je často užijete. Například při grilování masa stačí termosondu jen zapíchnout do místa, které je nejsilnější - pozor jen na případné kosti.

Digitální termosonda Weber, nerez ocel, 469 Kč

Digitální termosonda Weber, nerez ocel, 469 Kč


6. Různé nádoby

Tady opět záleží na to, co často grilujete. Pokud chcete najednou, a přitom odděleně, připravovat například maso a přílohu, stačí položit na gril dvě nádoby. Každá si „pohlídá“ svou surovinu, a jejich chutě se navzájem nepromísí. Ale pokud jste si oblíbili třeba pánev wok, ani tady není problém – prodávají se pánve určené speciálně pro gril, například i se skládací rukojetí.

Sada dvou nádob Half-moon Outdoorchef, povrch z keramického smaltu, 1 290 Kč.

Sada dvou nádob Half-moon Outdoorchef, povrch z keramického smaltu, 1 290 Kč.

 

Na závěr si připomeňme několik zásad správného grilování:

  • Až přístroj po grilování vychladne, je ho třeba omýt, abyste se zbavili všech zbytků potravin. Což platí hlavně pro části, které jsou v přímém kontaktu se surovinami.
  • Při práci dbejte na to, aby nedošlo ke vznícení odkapávajících šťáv. Tomu lze pomoci použitím desek, misek či táců, které tyto šťávy zachytí.
  • Často se griluje maso. Přestože každé potřebuje trochu jiný přístup, obecně platí: nejprve ho při vysoké teplotě zprudka opečte, pak se vytvoří kůrčička, a šťávy zůstanou uvnitř. Následně teplotu žáru snižte podle typu masa tak, aby se na povrchu nespálilo.


Připravila: Marcela
Foto: Hornbach a archiv firem
12. 8. 2015

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Hubnutí a letní grilování. Jde to dohromady?

Hubnutí a letní grilování. Jde to dohromady?

Léto máme v plném proudu. Je to báječný čas plných dovolených, výletů a také grilování....

JAK grilovat zdravě aneb 10 tipů na grilování

JAK grilovat zdravě aneb 10 tipů na grilování

Dodržovat při grilování „technologický“ postup a „správnou výrobní praxi“ se vyplatí nejen proto, aby vám...

5 tipů pro dokonalé grilování

5 tipů pro dokonalé grilování

Na grilování si každý může cenit něčeho jiného, ale aby grilovačka dopadla opravdu dobře, vyplatí...

Titulka pro: Vyberte si zahradní grily na zahradu i na terasu

Vyberte si zahradní grily na zahradu i na terasu

S prvními teplými dny se ze zahrad začíná linout vůně grilovaného masa. Trávníky obsadí skupinky...

Titulka pro: Grilovací manuál (III. díl)

Grilovací manuál (III. díl)

V minulých dvou dílech našeho Grilovacího manuálu jsem vám radili, jak vybrat gril a co...

Jak grilovat zdravě a chutně: Co na gril?

Jak grilovat zdravě a chutně: Co na gril?

Grilování se stalo v posledních letech i u nás velkou módou. Nejde totiž jen o...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

BATOH

Zdravím, doporučíte mi prosím batoh pro dcerku na druhý ...

HRAČKA PRO HOLČIČKU

Zdravím, poradíte prosím příslušenství k Barbínce, se ...

NICHE PARFÉM

Chtěla bych vyzkoušet nějaký niche parfém, četla jsem si o ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz