Svátek svatého Valentýna už v Česku zdomácněl a vytvořil si své tradice. Jednou z nich je i slavnostní přípitek, pro nějž většina párů volí šumivé víno.
Bublinek ovšem existuje celá řada a vyznat se v označení na etiketách nemusí být jednoduché. Připravili jsme proto manuál, jak se v šumivkách jednoduše vyznat.
Sekt, to je šumivé víno, které je naše
Náš nejznámější „sekt“ je středoevropský název pro šumivé víno, který se používá v Česku, na Slovensku, v Německu a v Rakousku. Základ naprosté většiny sektů tvoří tzv. cuvée, tedy směs několika odrůd vín. Sekty se typicky vyrábějí dvěma metodami, charmat a klasickou metodou. V případě první charmatové metody víno kvasí ve větších nerezových nádobách. Takto se většinou získávají lehčí a svěžejší „šumivky“, které jsou velmi dobře pitelné, a tudíž se perfektně hodí na oslavu Valentýna.
Sekt pro náročné
Druhá typická metoda výroby sektů je klasická, kdy víno kvasí zvlášť v lahvích. Sekty vyráběné klasickou metodou jsou vhodné pro speciální příležitosti, mezi které Valentýn bezesporu patří. Jejich chuť dokáže ocenit ten, kdo už si šumivá vína dříve zamiloval a rád si užívá hlavně vyzrálejší a složitější chutě. Existují také výjimky vyráběné pouze z jedné odrůdy vína. Ty nesou označení jednoodrůdové sekty a v jejich chuti lze rozpoznat právě výjimečnost dané odrůdy. Pokud máte s partnerem rádi například Ryzlink rýnský, vyzkoušejte jej v šumivé variantě, například od české značky Chateau Bzenec.
Šumiví sourozenci z Francie
Označení šampaňské mohou nést pouze šumivá vína pocházející z kraje Champagne na severovýchodě Francie. K jejich výrobě se používá nejčastěji cuvée z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, které poté druhotně kvasí klasickou metodou. Stejně jako u tuzemských sektů vyráběných klasickou metodou se vyznačují složitější a vyzrálejší chutí a lépe je proto ocení znalec sektů.
Méně známým bratříčkem šampaňského je crémant, který rovněž pochází z Francie. Přestože se hrozny v obou případech zpracovávají stejně, najdeme mezi nimi rozdíly. Crémant není totiž vázán ke konkrétnímu území. Můžeme jím tak nazývat jakékoli francouzské šumivé víno, které kvasí v lahvi. Pro crémant také není upřesněn výběr odrůd, jako je tomu u šampaňského.
K bazénu a na hory prosecco
Boom v posledních letech vyvolalo italské prosecco. To vzniká většinou charmatovou metodou, ovšem z odrůdy Glera pěstované v kopcovitém kraji Benátska. Právě kombinace vinné odrůdy a italského slunce mu dodává jeho lehkost a šťavnatost. Svou nekomplikovanou chutí patří hlavně na letní party a v zimě na zasněžené svahy a do aprés-ski barů. Nejryzejší prosecca vznikají v okolí městečka Valdobbiadene.
Ohnivá španělská cava
Šumivé víno z vášnivého Španělska známé jako cava se vyrábí klasickou metodou především v katalánské oblasti Penedès. V Česku se pomalu dostává do povědomí spotřebitelů.
Sekt i pro ty, kteří drží suchý únor
Pro případy, že s partnerem dodržujete tzv. suchý únor, ale rádi byste si na Valentýna připili, existuje varianta v podobě nealko sektu. Svým vzhledem i chutí plně obstojí vedle klasických šumivých vín. I proto jeho obliba stoupá.
Zdroj a foto: Bohemia sekt