Gastro

Silvestr a míchání alkoholu: Na co si dát pozor a co pomůže proti kocovině

K oblíbenému a tradičnímu pití na Silvestra patří sekt. Jak a s čím ho kombinovat a mnoho dalších rad nám poskytl sommelier David Král.

Na co si dávat nejvíce pozor při míchání alkoholu a jaké jsou nejhorší kombinace?

Míchání různých druhů likérů, destilátů, piva a vína určitě nikomu neprospěje. Nejhorší je kombinace alkoholu a cukru v něm obsaženém. Čím více alkoholu s cukrem, tím horší ráno pravděpodobně bude.

Vadí něčemu pití více druhů sektu v jednom večeru?

Obvykle je lepší pít stejný druh, nicméně pokud budeme pít střídmě, vícero druhů zcela jistě neuškodí, obzvláště když si dáme různá vína k různým pokrmům v rámci jednoho menu. Tzv. zážitková gastronomie je dokonce na ochutnávání více druhů postavena.

Co nám pomůže, abychom neměli druhý den kocovinu?

Za prvé zcela jistě pít střídmě, za druhé pokud možno nemíchat příliš mnoho druhů alkoholických nápojů a za třetí neustále doplňovat tekutiny, ideálně vodou. Alkohol tělo odvodňuje, proto je důležité doplňovat tekutiny nealkoholickými nápoji. Raději méně sladkými. Nepijte alkohol nalačno.

Je nějaká opravdu špatná kombinace sektu a jiného alkoholu, ze které nám bude zaručeně špatně?

Pouze z kvalitního sektu nám být zaručeně špatně nemůže, problémy spočívají vždy v množství a kombinacích s ním spojených, jak už jsem zmínil výše. V rozumné míře by nám nemělo škodit nic.

A jaká vína nebo sekty byste doporučil k vánočnímu cukroví?

K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru a proto se hodí k dezertům. U vín bych zvolil ta v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová.

Připravila: Věra Hájková

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Zdroj informací: sommelier David Král
Zdroj fotografií: Pexels

Diskuze: příspěvků