Domácnost

Víno, teplota, dekantace a sklenice: jak spolu souvisí

Jedna dvě sklenky dobrého vína potěší každého. Abyste si ho však skutečně dobře vychutnali, je vhodné myslet i na jeho způsob podávání.

Podstatná je teplota vína, rovněž i tvar sklenice, do níž ho naléváte, a od věci není ani dekantace.

Oddělení či provzdušnění vína

Pod pojmem dekantace se rozumí oddělení vína od případného sedimentu. Nic složitého to není – víno se jen opatrně přelije do karafy, a jakmile vidíte usazeniny, přelévání ukončíte. Dekantace se ovšem provádí i ze druhého důvodu a tím je provzdušnění. Víno nalité v karafě přijde více do kontaktu s kyslíkem. Lépe se rozvine jeho aroma a chuť.

Kolik stupňů vína chtějí

  • Bílá a růžová suchá, polosladká i sladká vína si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.
  • Lehká a ovocná vína se doporučuje vychladit před podáváním na 8 °C, těžší červená vína na 12 až 13 °C. U většiny červených vín se radí provést i dekantaci; v případě takzvaných velkých těžkých vín dokonce až několik hodin předem.
  • Šumivá vína je optimální uchovávat i během konzumace v takovém obalu či nádobě, aby se jejich teplota stále pohybovala okolo 5 °C.

Vybíráme vhodné sklenice

Aby výsledná chuť vína opravdu vynikla, sklenice by měla splňovat několik základních vlastností. V prvé řadě by mělo jít o tenkostěnnou sklenici vyrobenou z čirého skla bez okrasných maleb nebo ozdobného broušení. Pouze pak lze správně posoudit barvu a čistotu vína. Kromě toho je podstatná tenká stopka a stabilní podstavec. Sklenice s vínem se nemá držet za „stěny“ (tím víno nechtěně zahříváte), ale za stopku.

Spolehlivá trojice

Přestože pro různé typy vín odborníci doporučují odlišné tvary či velikosti, v zásadě si vystačíte s trojklasifikací – pro bílá, červená a šumivá vína.

  • Bílá vína mají rády tulipány, respektive sklenice, které je svým tvarem připomínají a proto se tak označují. Jemně protáhlý tvar sklenice se zužuje směrem k hrdlu a má lehce zahnutý okraj (aby se aroma vína lépe dostalo k vašemu nosu).
  • Šumivá vína se tradičně nalévají do sklenice typu flétna, jež je ještě útlejší než ta na bílé víno, rovněž se směrem vzhůru, tedy k vrcholu, mírně zužuje. Chcete zajímavost? Víno v ní by mělo získat teplotu 7 až 9 °C.
  • Nejbaculatější sklenice, které se přezdívá balon, se hodí pro červená vína. Kromě kulatějšího tvaru je pro ni typické otevřenější hrdlo. Možná vám to nepřijde, ale právě tento tvar napomáhá lepšímu vnímání vína.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Global Wines
Zdroj fotografií: Global Wines

Diskuze: příspěvků