Gastro

Bezlepkové recepty: Ořechovo-jablečný chléb

Sbírání kytiček

Pro příznivce bezlepkové diety přinášíme zajímavý recept na netradiční chléb.

Suroviny:

  • 2 hrnky mletých mandlí (lze koupit už namleté)
  • 1 hrnek sekaných vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce mletého lněného semínka (údajně lze také koupit namleté, já si ho však melu doma)
  • 1 polévková lžíce skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek neslazeného jablečného pyré (samozřejmě lze připravit doma, rozvařit jablka je hračka)
  • ½ hrnku oleje z vlašských ořechů nebo olivového či rozpuštěného kokosového oleje, ani s máslem neuděláte chybu
  • ¼ hrnku zakysané smetany nebo kokosového mléko

 

Postup:

Smícháme všechny suché složky (ořechy, mandle, lněné semínko, skořici, prášek do pečiva a sůl). V odměrce smísíme vejce, jablečné pyré, olej a zakysanou smetanu či kokosové mléko. Směs nalijeme na suché ingredience a důkladně zamícháme.

Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů, používám na něj formu na biskupský chlebíček, pořádně vymazanou olejem, aby se chleba dal později vyklopit – ideální je kokosový olej.


Namačkáme „těsto“ do formy a pečeme zhruba 45 minut. Hotový chléb vyndáme z trouby, necháme ve formě vychladnout, vyklopíme a můžeme nakrájený na plátky podávat.


Tipy:

Je-li směs moc tekutá, přidejte lněné semínko, pokud je moc hustá, přilijte kokosové mléko. Hotový chléb poznáte, pokud zapíchnuté párátko do středu chleba, vytáhnete suché. Nebojte se v případě potřeby péci déle.


Jablečné pyré lze zaměnit např. za dýňové pyré, cuketu s mrkví či banán, zkoušela jsem rozmixovat rajčata přidala na kousky krájené olivy (v tom případě jsem nepřidala skořici) a bylo to také fajn. Také můžete jablečné pyré úplně vynechat. Pro urychlení chladnutí a vyklopení, otočte formu dnem vzhůru a přiložte na ni hadr namočený do studené vody

Chléb je velmi sytý, uvedený recept je pro 10 až 12 porci. Potřebujete-li méně, jen zmenšíte uvedené ingredience např. o polovinu.

Pokud se pustíte do „bezpšeničného režimu“, tenhle chléb ukojí počáteční touhu po pšenici. Neobsahuje lepek, a když se nepovede, snadno se drolí. Základní recept vychází z „kuchyně“ dr. Davise.

Chcete – li se autorky na něco zeptat, najdete ji v naší poradně.

Autor: Vanda Štichová www.studiovanda.cz
10. 1. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků