Blíží se nám jarní prázdniny a jistě většina z vás, kdo máte děti školou povinné, se pomalu připravujete na hory. Na čerstvém vzduchu a po lyžování každému pořádně vyhládne, a my pro vás máme tipy, co si po návratu z lyží nebo sáňkování uvařit.
Abyste si pochutnali, doplnili ztracenou energii a zahřáli se, přinášíme vám recepty na jednoduché a rychlé vaření od výživové poradkyně Terezy Havlínové.
Kvalitní příprava
Než vyrazíte na hory, zvažte následující: na jak dlouho jedete, pro kolik lidí budete jídlo připravovat nebo jak daleko je obchod. Zjistěte také, jak je vybavená kuchyň v místě, kde budete bydlet. Zda je k dispozici lednice, mrazák, případně toustovač, mikrovlnná trouba apod. Tomu svoje plány přizpůsobte.
Snídaně je základ dne
Ráno dělá den a na horách to platí dvojnásob. S prázdným žaludkem by se vám ven do zimy ani nechtělo. Zkuste třeba snídaňový crumble se sezónním ovocem a jogurtem. Milovníky sladkých snídaní potěší mrkvové lívance. Nejen děti si rády pochutnají na tvarohových vaflích. Raději byste něco slaného? Vydatnou snídaní je frittata s bazalkovým pestem.
Oběd na horách
Obvykle je řešením poobědvat na svahu. Pokud se vracíte na chatu i na oběd, žádá si to něco rychlého. Nejlépe taková jídla, která nachystáte den předem a pak jen ohřejete. Ideální jsou proto vydatné polévky. Na blogu Gusto Academy jich pro inspiraci najdete velkou spoustu. Namátkou můžeme zmínit čočkovou polévku, která vás zahřeje, pokud dáváte přednost červené čočce můžete vyzkoušet rajčatovou polévku s červenou čočkou. Do třetice pro vás máme tip na polévku z černé čočky. Milovníky krémových polévek potěší krémová zelená polévka z pórku a špenátu nebo mrkvový krém s batáty. Polévku ještě doporučujeme dále doplnit pečivem: třeba krajícem kváskového chleba.
Pořádná večeře
Večeře bývá při dovolené na horách hlavním jídlem dne. To ale neznamená, že je třeba vařit složitě. Jistotou, která boduje i u dětí je sekaná s bramborovou kaší. Myslíme i na vegetariány a pro ně máme připravenou čočkovou variantu sekané. Dalším jídlem, které nemůže zklamat, jsou těstoviny. Pokud je ve vaší partě nebo rodině nějaký bezlepkář, obvykle stačí sáhnout po bezlepkové variantě těstovin, aniž byste museli chystat zvlášť celé jídlo. Po celém dni na lyžích přijde. Zajímavou variací jsou pak zapečené palačinky s mletým masem. Ideální jsou také jídla z jednoho hrnce nebo pánve.
Tím je třeba kuře na paprice. Pečené kuře je pak vděčným jídlem, kterého existuje nespočet variant. Zkuste třeba bylinkové s bramborovo-mrkvovým pyré. Že zbylo? Maso dále využijte do wrapů, tortill, rizota nebo toastů.
Svačiny
Přes den se vybavte většími nebo menšími svačinami. Z těch menších poslouží různé flapjacky, tyčinky nebo oříšky. Poslední zmíněné najdete v Bille pod privátní značkou Nice Bites. Výhodou je, že mají recyklovatelný a znovu uzavíratelný obal. Malá balení oříšků jsou ideálním parťákem do kapsy nebo batohu. A to se na horách hodí.
A ještě jedna rada na závěr: nezapomínejte pít! V chladu máme menší pocit žízně a studená voda nám nechutná. Proto si do batůžku přibalte termosku s ovocným nebo bylinkovým čajem.
Připravila: Michaela Burešová