Tento recept je evergreenem mezi recepty na bábovky. I přes jednoduchý návod bude tato „makovka“ odměnou pro všechny, kteří jí ochutnají.
Základem je však kvalitní mák. Samotná příprava pak není obzvlášť náročná. Pokud nemáte mlýnek na mák, klidně použijte mák celý. Perníkové koření pak dodá bábovce krásnou vůni a zajímavou chuť. Obsahuje mimo jiné skořici, která zlepšuje trávení a mírně prohřívá. To v těchto chladných měsících určitě oceníme.
Pro potravinářské účely se používají odrůdy máku, které obsahují nízké hladiny morfinových alkaloidů. Jde o mák semenného typu, tzv. mák setý. Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu.
Maková semena obsahují až šedesát procent oleje. Určitě jste se už setkali s tím, že když jste si po delší době otevřeli sáček namletého máku z obchodu, tak nehezky voněl. Může za to právě olej v semenech, který je náchylný k oxidaci a žluknutí. A samozřejmě i špatné skladování. Doporučené skladování je v uzavřené nádobě, temnu, suchu a chladu. Vůbec nejlepší je si vždy mák umlít dle spotřeby a namletý mák skladovat co nejkratší dobu, ideálně v mrazničce, kde pak vydrží i půl roku.
Tento cecept je na 12 porcí a příprava vám bude trvat asi 1 hodinu.
Ingredience:
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 120 g hladké mouky
- 120 g mletého/nemletého máku
- 2 lžičky perníkového koření
Postup:
Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Pomalu do něj přidávejte cukr, dokud se nevytvoří pevné špičky. V tento moment začněte zašlehávat žloutky a olej. Do hotové bílkové směsi už jemně vařečkou vmíchejte prosetou mouku, perníkové koření a mák. Hotové těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 150 °C po dobu 50 minut.
Připravila: Věra Hájková
 
						
				 
						
			 
 
											
