Gastro

Makové perníčky

Až budete vyndávat tyto perníčky z trouby, zaručené vám provoní celou kuchyň.

Perníkové koření se skořicí, anýzem a badyánem doplněné o vonný mák navodí tu správnou vánoční atmosféru. Mák nemusíte dávat jen do těsta, zkuste ho využít i k ozdobení hotového perníku. 

cca 60 minut cca 120 ks 

Suroviny:

500 g hladké mouky 

250g cukru moučka 

100 g medu 

3 vejce + 1 vejce na pomazání 

1 lžíce rumu 

1 lžička jedlé sody 

1 lžička mletého perníkového koření 

3 lžíce mletého máku 

100 g celého máku (na zdobení) 

Postup:

Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou. 

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Zdroj a foto: Náš modrý mák


Diskuze: příspěvků