Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči. Inspirujte se tímto prostým receptem.
U rajčat je nejdůležitější jejich červené barvivo lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů v nich nejvíce najdete B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Co je ještě potěšující? Mají minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.
V uzavřených baleních sice nepoznáte, jak budou rajčata chutnat, alespoň k nim můžete přivonět přes malé otvory. Na chuti rajčat se nejvíce projevuje stádium zralosti při sběru a odrůda. Obecně platí, že lokální pěstitelé, kteří sbírají až plně zralá rajčata a pěstují nejchutnější odrůdy, se je snaží prodávat pod značkou vlastní farmy.
Některé obchodní řetězce ale nechtějí svým zákazníkům identitu farmářů prozradit a nutí pěstitele dodávat rajčata v obalech pod svými privátními značkami. Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou červenou barvu. Nemělo by být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené.
„Máta peprná má pozitivní vliv na trávení a napomáhá k uchování normálních funkcí jater a žlučníku. Máta peprná je také spojována s příznivými účinky pro podporu správné funkce imunitního systému,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová.
Cibuli můžete použít, i pokud se chceme zbavit zápachu v ledničce nebo v domácnosti. Nakrájená cibule do sebe skvěle absorbuje všechny pachy. Vzhledem k tomu, že všechno pohlcuje, nikdy ji neskladujte do druhého dne, například rozpůlenou v potravinové fólii. Můžete ji ale nakrájet a dát ji do skleněné uzavíratelné nádoby do mrazničky.
Ingredience
- 1 salátová okurka
- 500 g rajčat
- 2ks červené cibule
- 1 svazek máty – větší množství
- šťáva z jednoho citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Postup:
1. V malé misce si připravte dresink – smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte.
2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.
3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte.
Připravila: Věra Hájková

