Velikonocům předchází čtyřicetidenní přípravná doba postní. Po čase masopustního veselí totiž chtěli naši předkové ulevit tělu od všech těžkých a masitých jídel, jež spořádali během vánočních svátků. Pro sedláky měl navíc půst i ryze pragmatický důvod – po zimě se zásoby potravy ztenčily a střídmým jídelníčkem se ušetřilo.
Během velikonočního půstu se nesmělo jíst maso ani živočišné tuky. Jedla se kaše z kopřiv, šťovíková omáčka, pučálka – naklíčený opražený hrách různě ochucený, obilná zrna vyjmutá z upražených klasů a znovu upražená a omáčky ze sušených hub. O co bylo toto jídlo chudší, o to víc se prohýbal sváteční stůl. Hlavně v chudších rodinách nahradila kvalitu kvantita a přejídání nebylo výjimkou.
A dnes? Většina lidí nenechá tělo odpočinout ani po Vánocích a střídmost jim nic neříká. Velikonoce jsou jen další omluvou za přejídání a tvorbu „zásob na další rok“. Velikonoční tabule to není jen mazanec, beránek a vejce. A to má vejce energetickou hodnotu 340 kJ, 250 g mazance může obsahovat až 4 000 kJ a stejné množství beránka okolo 3 500 kJ. Stůl se však prohýbá pod tíhou masitých a tučných pokrmů, jejichž energetická hodnota je mnohem vyšší. A když máte na Velikonoce „velké oči“ a nedokážete odolat všem dobrotám, můžete docílit celé řady zažívacích potíží. Jednou z nich je pálení žáhy.
Jak se vyhnout pálení žáhy
- Pro úpravu jídel je lepší dušení a vaření než pečení a smažení. Dejte přednost zelenině, ale připravujte ji šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje.
- Nepřejídejte se, nejezte hltavě a sousto v ústech pořádně rozžvýkejte a prosliňte. Jinak přinutíte žaludek, aby produkoval nejen více kyselin, ale mnohem silnějších. Pak se nedivte, že máte jícen „v jednom ohni“.
- Vyhněte se konzumaci kyselinotvorných potravin. Na jejich strávení je potřeba větší množství kyselin – maso, uzeniny, máslo, sýry, bílý rafinovaný cukr, zmrzlina, čokoláda, burské oříšky, vaječný žloutek a další. Samozřejmě byste se měli vyvarovat nadměrné konzumaci alkoholu a jídel, o kterých víte, že vám způsobují obtíže.
- Dejte přednost neperlivým nápojům. Perlivé vedou k rozšiřování žaludku a způsobují, že se obsah žaludku vrací do jícnu.
- Zajistěte tělu dostatek hořčin, aby se v těle lépe rozkládaly tuky.
- Nejezte těsně před ulehnutím. Potrava v žaludku ve vodorovné poloze může snadněji dráždit oblast dolní části jícnu.
Připravila: Věra Hájková