Stále ještě jsou aktuální dýně jako jedna ze skvělých sezónních potravin. Nemáte-li jich ještě dost, anebo už máte dost těch „obyčejných“ receptů, vyzkoušejte recept neobyčejný. Křehký dýňový koláč, co se na jazyku rozplývá a chutná nezapomenutelně.
Křehký dýňový koláč
Těsto:
• 160 g hladké mouky
• ½ lžičky krupicového cukru
• ½ lžičky soli
• 115 g másla
Suroviny propracujeme v pevné těsto, které rozválíme na tenký plát a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme při 180 stupních cca 10 minut. Na hotové těsto nalijeme náplň připravenou z dýně.
Dýňová náplň:
• 3 vejce
• 420 g dýňového pyré
• 340 g kondenzovaného mléka
• 165 g tmavého třtinového cukru
• 1 lžíce kukuřičného škrobu
• 1 Vanilkového cukru Vitana
• 1 lžička Perníkového koření Vitana
• 1/2 lžička Mletého zázvoru Vitana
Všechny suroviny smícháme v hladkou směs, nalijeme na upečený korpus ve formě a pečeme při 160 stupních dalších cca 45-50 minut.
Sněhová čepice:
• 4 bílky
• 200 g cukru krupice
Bílky a cukr šleháme ve vodní lázni v pevný sníh, který naneseme na koláč. Zprudka zapečeme při 200 stupních cca 3-5 minut.
Dobrou chuť!
Připravila: red.
Foto: Vitana