Nejen vánočka a cukroví patří k našim tradičním symbolům Vánoc. Čím dál více příznivců si získává i vánoční štola se svojí sladkou chutí plnou rozinek a kandovaného ovoce.
Na těsto:
- 300 g rozinek
- 100 ml rumu
- 375 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker
- 100 ml mléka
- 50 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- špetka soli
- 1 zarovnaná PL perníkového koření
- 2 vejce
- 175 g změklého másla nebo margarínu
- 200 g kandované citrusové kůry
- 100 g mletých mandlí
Na potření a ozdobení:
- 75 g rozpuštěného másla
- 1 zarovnaná PL moučkového cukru
Ještě potřebujeme:
- plech na pečení (30 x 40 cm)
Postup:
- Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme odležet, nejlépe přes noc.
- V míse smícháme mouku s droždím a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, koření, vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Do vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše zapracujeme rozinky, kandovanou citrusovou kůru a mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (30 x 25 cm). Plát zavineme, válečkem uprostřed vytvoříme důlek po celé délce a přehneme. Uprostřed rukou vytvarujeme hřbet a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Štolu necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Plynová trouba: stupeň 1
Doba pečení: asi 50 minut - Na potření rozpustíme v kastrůlku máslo a pomocí štětce nebo mašlovačky ještě horkou štolu potřeme. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
TIP: Štolu lze dobře uchovat zabalenou v potravinářské fólii nebo v alobalu.
Zdroj informací: Dr. Oetker
Zdroj fotografií: Dr. Oetker