Gastro

Vína s příběhem

Vinařství Kovacs právě představilo novou kolekci vín připravených z loňské sklizně. Díky výtečné zralosti hroznů si vinaři mohli s víny hrát a komponovat je podle svých představ. Vznikla vína bohatá a plná, ovocná, svěží, povzbuzená příjemnou kyselinkou a doplněná potřebnou mineralitou.

Dobrý ročník 2009 umožnil vyrobit vína jak suchá, tak nasládlá a sladká. Každý rok vybírá Ing. Miroslav Kovács nejzajímavější a nejkvalitnější vína, ze kterých připravuje svou vyhlášenou kolekci Family reserve. Z ročníku 2009 bylo do této kolekce zařazeno Neuburské, Sauvignon, Rulandské bílé, Chardonnay, Rulandské šedé a Regentské cuvée.
 

 Cuvée Amálie

Cuvée Amálie

Kolekce vín Family reserve byla navíc rozšířena o speciální limitovanou rodinnou edici vín s názvy Cuvée Miroslav a Cuvée Amálie. Jedná se o vína, která věnoval Miroslav Kovács svým dětem Miroslavovi a Amálce. Při jejich přípravě se pokusil v charakteru a výrazu vína zachytit povahu svých dětí a jejich radost ze života.

„Milá Amálko, jsi sladká a křehounká jako toto víno, i ono je slastné, milé a lahodné. Snažil jsem se jím vystihnout tvou roztomilost a krásu,“ svěřuje se vinař na etiketě a dokládá, že jde v českých podmínkách o unikátní a současně velmi osobní projekt. Zatímco Cuvée Amálie je sladké až mazlivé s krásnou vůní zralých pomerančů, limetky a cukrového melounu, Cuvée Miroslav je polosuché, vzniklo z rýnského ryzlinku a sauvignonu a je postavené na jemném cukru, který je okořeněn svěží kyselinkou. Obě vína získala už stříbrnou medaili na mezinárodní vinařské soutěži v San Francisku a řadu dalších ocenění.

Vinařství Kovacs se snaží nabízet široký sortiment vín – od suchých odrůdových vín až po vína polosuchá či polosladká, vždy však jde výhradně o přívlastková vína. „Každý zákazník vyžaduje něco jiného, proto se snažíme v každé odrůdě nabídnout jak suché, tak i mírně nasládlé či sladší víno,“ vysvětluje Miroslav Kovács.

Připravila: Katka
Foto: vinařství Kovacs
10. 12. 2010


Diskuze: příspěvků