Zdraví

Wellness tip – pozor na překyselení organismu

Překyselení organismu je v současnosti jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob, protože zdraví je bezprostředně závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí našeho těla. Překyselení způsobuje většinu nemocí a důkladné odkyselení a doplnění minerálních látek v těle tvoří základ každé terapie.

Díky procesu odkyselování během noci je ranní moč nejkyselejší, proto slouží jako měřítko. Pokud je její hodnota nižší než pH 7, mělo by být tělu odlehčeno dodatečným podáním zásaditých látek. Překyselení (acidóza) je běžné u většiny lidí. K pravidelné kontrole míry kyselosti vašeho těla stačí lakmusové papírky. Ideální hodnota pH moči je 7,4, v takovém případě panuje optimální rovnováha mezi kyselinami a zásadami a vyskytuje se dostatečné množství pufrů, látek, které vyrovnávají výkyvy v poměru kyselin a zásad vznikajících příležitostně během jídla.

Tipy k odkyselení organismu:

  • pravidelná kontrola hodnoty pH
  • strava bohatá na zásady
  • dopoledne jíst nejlépe jen ovoce
  • dostatečně pít, pokud možno neperlivou vodu
  • jíst především čerstvé potraviny
  • omezit bílkoviny, cukr a sůl
  • vyhýbat se „jedům“ jako je alkohol, nikotin. atd.
  • vyvarovat se zlosti a zbytečných stresů
  • používat kvalitní potravinové doplňky
  • jíst v klidu a důkladně žvýkat
  • denně míst dostatek pohybu kvůli získání kyslíku a odkyselování pomocí dýchacích cest
  • přirozeně zhluboka dýchat
  • jíst méně masa
  • často jíst brambory
  • jídlo ochucovat raději kořením nebo bylinkami než solí

Na závěr pár příkladů zásaditých a kyselých potravin.

Příklady zásaditých potravin:

  • všechno ovoce – ideální je meloun, ananas, banán
  • většina zeleniny – ideální jsou brambory
  • mandle, lískové oříšky
  • mléko, jogurt, smetana ke šlehání
  • čaj bylinkový, ovocný

Příklady kyselých potravin:

  • maso
  • cukr
  • sladké nápoje
  • sýry
  • káva
  • černý čaj
     

Máte-li na autorku nějaký dotaz, najdete ji v naší poradně.

Autor: Vanda Štichová
Foto: iStock
28. 9. 2011


Diskuze: příspěvků