Rodina

Pravidla zavlažování

Sbírání kytiček

Aby vaše rostliny v létě neuvadly, potřebují hodně vody. Ale jak moc a jak často by měly být zavlažovány? A je lepší zalévat shora nebo zdola? Přinášíme pár chytrých a užitečných rad o zavlažování rostlin.

Udržujte stálou vlhkost

Většina rostlin je závislá na vlhkosti. Nicméně mírné vysušení před zaléváním podporuje růst kořenů rostlin.

Zavlažujte méně často, ale důkladně

U květinových záhonků je jedno až dvě zavlažování týdně obvykle dostačující: lepší je zavlažovat méně často, ale velkým množstvím vody než často malým množstvím vody.

Zavlažujte pozdě večer nebo brzy ráno

Když budete zavlažovat chladnou půdu večer nebo v noci, odpaří se méně vody, než když budete zavlažovat horkou půdu během dne. A rostliny se mohou dostatečně zásobit vodou před nadcházejícím teplým dnem.

Udržujte listy suché

Mokré listí se stanou nemocnými. Pokud by zůstaly mokré přes noc, může to vést k různým chorobám. Listy, které jsou mokré, na slunci zase mohou být spáleny (kapky vody na listech působí jako lupa).

 

 

Dávkujte vodu správně

Správné zavlažování znamená, že množství vody musí být dostatečné na to, aby dosáhlo ke kořenům. Příliš malé množství vody často pokryje jen vrchních pár centimetrů a nedostane se vůbec ke kořenům. Plodiny jsou obzvláště závislé na rovnoměrně vlhké půdě až do doby, kdy jsou jejich plodiny zralé ke sklizni (např. formování kořenů a hlíz, listů, hlávek, lusků nebo ovoce).

Dodejte větší množství vody po částech

Voda potřebuje do půdy chvilku prosakovat. Aby vzácná voda neodtékala ze záhonku nepoužitá, je lepší zavlažovat opakovaně po dávkách.

Zavlažujte cíleně

Zavlažování pouze na jedno místo vede k jednostrannému růstu kořenů, a tím ke zhoršení vstřebávání živin z půdy. Proto vždy zavlažujte kolem rostliny.

Zavlažujte úsporně

Zavlažujte tolik, kolik je potřeba – v tom pomůže systém automatického zavlažování v kombinaci s čidlem půdní vlhkosti.

Systém automatického zavlažování

Vyvarujte se přemokření

Přemokření znemožňuje kořenům dýchat vzduch z půdy – kořenové buňky se bez kyslíku utopí.

Používejte kvalitní, hlinitou půdu

Půda bohatá na jílové minerály má lepší vlastnosti, a proto udržuje vodu v půdě lépe a rovnoměrnějším způsobem. Ve vlhkém létě a v zimě zajistěte odvod vody, abyste zabránili přemokření.

Další rady najdete v zahradním magazínu Gardena na www.gardena.cz.
 

Komerční prezentace
Foto: Gardena
20. 6. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků