Gastro

Velikonoční recepty 2

Sbírání kytiček

Na Velikonoce je většinou stůl plný sladkostí. Upečte si slaný koláč.

Povedly se vám jmenovky na stůl? Dnes vás naučíme slaný koláč.

Doba přípravy: asi 20 minut
Doba pečení: asi 45 minut

Na těsto:

  • 2 balení Pizzy v prášku Dr.Oetker
  • 340 ml studené vody


Na náplň:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 1 rohlík
  • 250 g tvarohového sýru (typu Lučina)
  • 2 vejce
  • 250 g anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 3 zarovnané PL strouhaného tvrdého sýru
  • 1 zarovnaná KL soli
  • ½ KL pepře
  • 3 vejce


Na potření:

  • 1 vejce


Ještě potřebujeme:

  • koláčovou formu (Ø 27 cm)
  • váleček
  • sítko
  • mašlovačku


Příprava:

  1. Na přípravu těsta smícháme směsi na pizzu s vodou a vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta vyválíme na placku o průměru 30 cm, vložíme do vymazané formy, po obvodu vytvoříme okraj.
  2. Na přípravu náplně opláchneme špenát na sítku, přelijeme horkou vodou a necháme odkapat. Do mísy nakrájíme na malé kousky rohlík, přidáme nasekaný špenát, tvarohový sýr, 2 vejce, slaninu nakrájenou na malé kousky, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Vše promícháme a rozetřeme do formy na těsto. Do náplně pomocí lžíce vytvoříme 3 důlky a do každého z nich vyklepneme vejce.
  3. Druhou polovinu těsta vyválíme na placku o průměru 27 cm, položíme na náplň, lehce přitiskneme a potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.


Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3-4

Doba pečení: asi 45 minut

4. Koláč můžeme podávat teplý i studený.

Tip: Místo čerstvého špenátu můžeme použít 400 g mraženého listového špenátu.

Foto: Dr. Oetker
14.  4. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků