A jsou tady Velikonoce. Protože inspirace a dobrých nápadů není nikdy dost, přinášíme další z řady tradičních ‚tématických‘ receptů.
Velikonoční věnce s vajíčky
Potřebujeme:
• 300 ml polotučného mléka
• 100 g Hery máslová příchuť
• 42 g čerstvého droždí nebo sušené droždí
• špetka soli
• 2 vejce
• 100 g cukru moučka
• 500 g pšeničné chlebové mouky
• 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
• 6 barevných nebo přírodních vajíček na ozdobení
• barevné cukrové sypání
1. Mléko spolu s Herou dejte do hrnce na plotnu a zahřívejte, dokud se Hera nerozpustí. Nechejte vychladnout, lehce, až bude tekutina vlažná. Přidejte do mléka lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny.
2. V míse kuchyňského robota smíchejte mouku se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce a mléko s kváskem. Nechejte umíchat pevné, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte hodinu kynout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na šest stejných dílů. A potom ještě každý díl napůl. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“, o délce asi 35 cm. Propleťte je a spojte do věnce. Tento postup opakujte s každým dílem a vytvarujte 6 věnců.
4. Věnce dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte další hodinu kynout na plechu.
5. Vykynuté věnce potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním.
6. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 – 25 minut.
Připravila: red.
Zdroj: Hera