Zdraví

Používáte ústní vodu?

Sbírání kytiček

Ústní voda by měla být nedílnou součástí zubní hygieny. Je opravdu tak důležitá, jak se říká, nebo se bez ní obejdeme?

Znala je již čínská medicína 2700 let př.K. Ve starověkém Řecku se ve vyšších vrstvách společnosti používaly běžně, šlo však, z dnešního pohledu, o nevábnou směs soli, kamence a octa. Dnes si můžeme vybrat z různých druhů, které se od sebe liší nejen barvou a příchutěmi, ale také složením. Své místo by na poličce v koupelně vedle kartáčku a pasty měla antibakteriální ústní voda určitě mít. Proč? Může totiž proniknout i do míst, která jsou i pro sebelepší pro zubní kartáček špatně dostupná. Tím pádem brání množení bakterií a tvorbě zubního plaku, který je příčinou zubních kazů. Zároveň osvěžuje dech a posiluje zubní sklovinu. Oceníte ji i v situacích, když zrovna nemáte možnost vyčistit si důkladně zuby pastou a kartáčkem.

Způsob použití
Optimální je propláchnutí úst po každém jídle, nebo alespoň dvakrát denně – ráno a večer ihned po vyčištění zubů. Při spánku je totiž omezena tvorba slin na minimum. Látky uvolňující se z ústní vody, které příznivě působí na naše zuby a dásně, tak mohou působit celou noc. Odměřte asi 20 ml přípravku a proplachujte prostor okolo zubů a dásní po dobu minimálně 30 vteřin a poté vyplivněte. Následně již ústa nevyplachujte vodou. Nezapomeňte, že žádná zubní pasta ani voda nenahradí správnou techniku čištění zubů!
Léčebné ústní vody
Jsou výborným doplňkem při léčbě nejrůznějších problémů a onemocnění. Slouží třeba k prevenci a léčbě akutního zánětu dásní a ústní sliznice nebo aft a k urychlení hojení po chirurgických výkonech v ústech. Zároveň zajistí ústní hygienu v situacích, kdy není možné mechanické čištění zubů kartáčkem, třeba z důvodu fixace po úrazech čelistí.

A co děti?
Těm doporučují odborníci používat ústní vodu přibližně od pěti až šesti let, až v tomto věku ji totiž umí spolehlivě vyplivnout. Jejich používáním můžeme dětem, pro ně často nudné, čištění zoubků zpestřit. Především však zajistíme důkladnou ústní hygienu a navíc jim tento důležitý návyk vštěpujeme už na celý život.

Důležité přísady

  • Chlorhexidin velmi účinně likviduje zubní plak. Po aplikaci do úst zajišťuje okamžité zničení většiny (60-90%) bakterií. Přibližně třetina podaného množství pak ulpí v ústech a z takto vytvořené zásoby se chlorhexidin postupně uvolňuje po dobu dalších 8-12hodin. Tím je zajištěno unikátní dlouhodobé působení proti bakteriím zubního plaku.
  • Fluoridy zajišťují zubní sklovině větší odolnost. Navíc vytvářejí ochrannou vrstvu na všech zubních ploškách, což zajišťuje dlouhodobou ochranu. Mineralizují sklovinu, takže mohou dokonce omezit počínající zubní kaz pod povrchem.
  • Esenciální oleje jako je eukalyptus, mentol nebo thymol, mají rovněž antiseptické účinky, takže ničí bakterie.
  • Výtažky z léčivých bylin jak jo jsou např. máta, fenykl, řepík nebo šalvěj 

Pozor! Některé produkty obsahují alkohol a mohou způsobit nepříjemný pocit pálení a dráždění sliznice tváří a dásní. 

Text: Zuzana

Foto: iStock

7. 2. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků