Domácnost

Jak efektivně používat myčku nádobí

Řekli byste, že první předchůdce moderní myčky nádobí spatřil světlo světa před více než 160 lety?

Připomeňme si: když budete v ruce mýt nádobí, které „zůstalo“ po večeři (čtyři talíře, stejný počet hrnků, příbory a jeden dva kastroly), užijete asi 6 litrů teplé vody. Totéž množství, avšak studené, si žádají špičkové myčky, které se vyznačují právě minimální spotřebou vody. Najednou však zvládnou asi desetkrát více nádobí… A i když myčka rovněž „žere“ energii a potřebuje čističe, stále se vám vyplatí. Čas, který díky ní ušetříte, se nedá penězi vyčíslit.

Než ji zapnete

Z nádobí odstraňte zbytky jídla a šup s ním do myčky. Jen si dejte pozor na jeho ukládání, aby se stříkací ramena mohla volně otáčet. Zdá se to být jasné: velké kusy přijdou do spodního, menší do horního, příbory do své přihrádky. Dnes se však například i talíře vyrábějí ve větších rozměrech než dříve, napoprvé si to raději vyzkoušejte „nasucho“. Některé myčky však nabízejí variabilitu v nastavení košů, sklápěcí držáky na talíře a podobně.

Typologie čisticích prostředků

Na výběr máte dvě varianty. Buď použít multifunkční přípravek, nebo běžný čistič, sůl a oplachovač. Pouze v případě, že máte doma hodně tvrdou vodu, měli byste rovněž k multi přípravku přidat sůl a oplachovač.

Při používání gelu a prášku se řiďte doporučením, jež je uvedeno na obalu těchto přípravků. U tablet je to jednoduché – jedna tableta rovná se jedna dávka. Dále jsou myčky vybavené komorami pro sůl a oplachovač/leštidlo. Ty se v případě použití standardních čisticích prostředků dávkují do zásob.

Na co pozor: jak tablety, byť jsou balené zvlášť, tak prášek či sůl potřebují sucho. Přestože je většina balení odolná proti vlhku, po každém použití si zkontrolujte, zda jste je dobře uzavřeli.

Programy a vychytávky

Značkové myčky nádobí vyjdou vstříc každému. Kromě univerzálních programů s mycí teplotou 55 až 70 °C je možné použít pro sklo či málo špinavé kusy programy s rozsahem teploty 35 až 45 °C. A naopak – některé myčky zvládnou i velmi špinavé nádobí, třeba pekáče (spotřebiče mají zvláštní spodní trysky).

Kdo šetří, má za tři

I když si vyberete „šetřicí“ spotřebič, ušetřit můžete ještě sami. Třeba tím, že budete zapínat naplněnou myčku. Ona totiž využívá stejné množství vody, ať je poloprázdná, nebo plná.

Tip navíc

Používejte sušení vzduchem, pokud ho vaše myčka nabízí. Máte-li starší spotřebič bez této funkce, můžete ho po poslední oplachové fázi vypnout, otevřít dvířka a nechat nádobí oschnout přirozeným způsobem.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Henkel
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků