Domácnost

Historie pánve

Dnes je pánev běžnou součástí kuchyňského vybavení, zjistili jsme ale, odkud se vzala. Věděli jste, že ji znali už ve starověké Mezopotámii?

Člověk by řekl, že jde o vymoženost moderní doby, jenže omyl. Archeologické nálezy potvrdily, že už starověcí kuchaři V Mezopotámii  připravovali různé jídla v mělké nádobě na otevřeném ohni. A zjistili, že jídlo má opravdu lepší chuť. 

Jak to bylo na začátku

Od Mezotpotámie se vývoj pánve samzřejmě posunul. Až od 1. století n. l. se více začalo experimentovat s různými materiály a konstrukčními řešeními, jakými bylo například praktické madlo, které usnadnilo manipulaci s rozehřátou nádobou. 

Pánev v Evropě

V Asii se experomentovalo s mteriály pánve dávno před tím, než se tato nádoba dostala vůbec do Evropy. Nicméně litinovou pánev poznali evropané teprve na přelomu 10. A 11. Století. A tento druh materiálu přečkal mnohá staletí.  Teprve na přelomu 20. století se začaly vyrábět pánve hlinikové. A to z toho důvodu, že  výroba hliníku byla do té doby velmi složitá. 

První moderní materiály

Teprve v první polovině 20. Století byla vyrobena ve Švedsku pánev z nerezové oceli. A nyní se dostáváme k moderním pánvím a hlavně materiálům. V dnešní době milujeme nepřilnavé povrchy, díky kterým můžeme  na pánvi péct a smažit téměř bez tuku. První pánev s nepřilnavým povrchem se objevila v roce 1954 a to ve Francii. Nechal si ji patentovat  Marc Gregoire a od dva roky později se již prodávala ve velkém. 

Nová generace

Nejnovějším materiálem, který patří také k velmi oblíbeným v oblasti pánví je titan. Jde o pánve nové generace, které jsou obohaceny o nepřilnavé povrchy, jsou odolnější proti oděru a opotřebení, lze je mýt v myčce a můžete na ně použít kovové náčiní. www.tefal.cz

Jakou pánev a z jakého materiálu máte doma vy? A co na ni nejraději připravujete?

Připravila: Katka

Foto:


Diskuze: příspěvků