Dnes je pánev běžnou součástí kuchyňského vybavení, zjistili jsme ale, odkud se vzala. Věděli jste, že ji znali už ve starověké Mezopotámii?
Člověk by řekl, že jde o vymoženost moderní doby, jenže omyl. Archeologické nálezy potvrdily, že už starověcí kuchaři V Mezopotámii připravovali různé jídla v mělké nádobě na otevřeném ohni. A zjistili, že jídlo má opravdu lepší chuť.
Jak to bylo na začátku
Od Mezotpotámie se vývoj pánve samzřejmě posunul. Až od 1. století n. l. se více začalo experimentovat s různými materiály a konstrukčními řešeními, jakými bylo například praktické madlo, které usnadnilo manipulaci s rozehřátou nádobou.
Pánev v Evropě
V Asii se experomentovalo s mteriály pánve dávno před tím, než se tato nádoba dostala vůbec do Evropy. Nicméně litinovou pánev poznali evropané teprve na přelomu 10. A 11. Století. A tento druh materiálu přečkal mnohá staletí. Teprve na přelomu 20. století se začaly vyrábět pánve hlinikové. A to z toho důvodu, že výroba hliníku byla do té doby velmi složitá.
První moderní materiály
Teprve v první polovině 20. Století byla vyrobena ve Švedsku pánev z nerezové oceli. A nyní se dostáváme k moderním pánvím a hlavně materiálům. V dnešní době milujeme nepřilnavé povrchy, díky kterým můžeme na pánvi péct a smažit téměř bez tuku. První pánev s nepřilnavým povrchem se objevila v roce 1954 a to ve Francii. Nechal si ji patentovat Marc Gregoire a od dva roky později se již prodávala ve velkém.
Nová generace
Nejnovějším materiálem, který patří také k velmi oblíbeným v oblasti pánví je titan. Jde o pánve nové generace, které jsou obohaceny o nepřilnavé povrchy, jsou odolnější proti oděru a opotřebení, lze je mýt v myčce a můžete na ně použít kovové náčiní. www.tefal.cz
Jakou pánev a z jakého materiálu máte doma vy? A co na ni nejraději připravujete?
Připravila: Katka
Foto: