Během menstruačního cyklu se nám mění různé hladiny hormonů, které mají za následek výkyvy nálad i změnu v našem chování, ale mění se také potřeba doplňování živin.
Podle webu forbes.com menstruační krvácení a ztráta krve s sebou nese úbytek vitaminů a minerálních látek a bez jejich doplnění se dostává tělo do deficitu a dřív nebo později se nám „odvděčí“ fyzickou nepohodou. Ztrácíme velké dávky hořčíku, železa, manganu, vitaminů B a E.
Rozhodně to tak ale nemusíme nechat a smířit se s tím, že holt budeme mít ve svých dnech nafouklé břicho, křeče v břiše, chutě na sladké a blbou náladu. Stačí dodržet pár pravidel, do kterých se vám možná nebude v počátku chtít, ale po jejich vyzkoušení uvidíte, že je vám skutečně lépe.
S čokoládou se to lépe přečká
Pár dní před příchodem, nebo v prvních dnech menstruace má mnoho z nás pocit, že by vybílilo špajz, ledničku i cukrárnu. „Chutě na sladké, zejména pak na čokoládu nám signalizují nedostatek hořčíku, mědi i železa. Tělo je moudré, tak se hodlá předzásobit. A zejména když v premenstruačním období často trpíme na blbou náladu a čokoláda nám ji díky zvýšení hladiny serotoninu v krvi může výrazně změnit„, vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová.
Má to ale jeden háček – kvašení
Cukr stejně jako výrobky z bílé mouky mají tendenci v těle kvasit. Tím jsme ještě více nafouklé a potíže se ještě zhoršují. A po čem tedy sáhnout? „Po přirozených zdrojích cukru – ovoci, zelenině. Sahejte hlavně po listových druzích zeleniny a nezapomínejte ani na konzumaci ryb, kde má tradiční český jídelníček stále velké rezervy. Díky omega mastným kyselinám v nich obsažených brzdíte produkci prostaglandinu, který je tou příčinou nepříjemných menstruačních bolestí“, doplňuje Štěpánka Čápová.
Pestrou stravou proti potížím
„Hořčík a další minerální látky krásně tělu doplníte i díky konzumaci ořechů, semínek. Můžete je přidávat do snídaňových kaší, ale chroupat je můžete i během svačiny s trochou bílého jogurtu a ovocem. Bílou mouku a výrobky z ní nahraďte výrobky celozrnnými, které nejsou o tyto živiny ochuzeny. Snažte se zahrnovat i jiné obiloviny než jen pšenici. Žito bude mnohem vhodnější, ale nebojte se sáhnout i po jáhlech, quinoe či pohance„, radí výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Připravila: Věra Hájková