Domácnost

Jak skladovat jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, aby vydržely co nejdéle

Přichází čas sklizně sezónního ovoce a zeleniny. V obchodech, na trzích i u farmářů je dostatek jablek, brambor, mrkve a další zeleniny či ovoce.

Lidé proto začínají plnit spižírny, sklepy i lednice zásobami na podzim a zimu. Poradíme vám, v jakých prostorách a podmínkách je jednotlivé druhy vhodné skladovat tak, aby vám vydržely co nejdéle. 

Klíčové je, aby místnost, ve které hodláte ovoce a zeleninu uchovávat, byla tmavá s přístupem vlhkosti a čerstvého vzduchu, ideální variantou je proto sklep. S vlhkostí je to ale trochu složitější, nesmí jí být příliš, jinak plody začnou plesnivět.

Při nákupu zásob ovoce a zeleniny na chladnější období myslete především na kvalitu plodů.

Jak na zeleninu

Zelenina by měla být, pokud možno, oddělená od ovoce, aby plody navzájem nenačichly. Pro košťálovou zeleninu je vhodná vyšší vlhkost, díky které se její části nescvrkávají. Brambory uložte do nejtemnějšího kouta v místnosti, ideální jsou prodyšné bedýnky naskládané na sebe. Mrkev ukryjte do vlhkého písku či rašeliny, případně směsi obojího v poměru jedna ku jedné. Cibuli a česnek uvažte asi po deseti kusech do snopů a zavěste na vzdušné místo.

Kam uklidit ovoce

Při uchovávání ovocných plodů opět platí potřeba proudícího vzduchu. Jablka nebo hrušky rozložte do dřevěných bedýnek tak, aby se jednotlivé kusy nemačkaly. Při samotném uskladňování buďte při manipulaci opatrní, abyste ovoce nenatloukli a nezačalo se brzy kazit.

Před vložením do sklepa ovoce nejdříve protřiďte a vyřaďte otlučené a jakkoli poničené, které co nejrychleji spotřebujte. Ke skladování se hodí plody, které ještě nejsou úplně dozrálé, ve sklepě za několik týdnů dojdou.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Naše Bio
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků