
Každý už určitě někdy zažil slavnostní přípitek, který se proměnil v komedii. Když jste u přetlakované lahve s bublinkami uvolnili zátku, která se rozletěla po pokoji, a zatímco se zbytek oslavenců schoval za roh, zátka udělala díru třeba ve stropě. Většina šumivého moku už v tu chvíli vytryskla na podlahu, takže pak jste si sotva lokli, jak málo lahodných bublinek zbylo. Podobné „představení“ se ale vůbec nemusí opakovat, pokud se naučíte pár jednoduchých triků od profesionálů.
Bublinky milují chlad
Přestože pospícháte, základem úspěchu je počkat si, až se lahev pořádně vychladí. „Ideální je mít lahev alespoň jeden den ve tmě a v klidu při teplotě 3 až 5 °C. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok a jeho chuť by se po rozmrazení už znovu nerozvinula do všech barev,“ vysvětluje sommelier David Král z Bohemia Sektu. Lepší je proto dát bublinky na delší dobu do ledničky než na chvilku do mrazáku. Na horské chatě může ledničku nahradit chladnější předsíň nebo třetí schůdek sklepa odshora, kde ještě nepanují teploty kolem nuly.
Co udělat nejdřív
Otevírání lahve šavlí a podobné „kousky“ raději nechte zkušenějším. Sekt můžete jednoduše a bezpečně otevřít tak, že nejdřív opatrně sejmete vrchní kapsli i drátěnou sponu a lahev nakloníte do úhlu 45 stupňů. To samo o sobě brání předčasnému výbuchu a rozlití sektu. Rukou přitom jistěte korkovou zátku, kdyby chtěla vyletět dříve, než čekáte.
Čím otáčet
„Málokdo ví, že otáčíte vždy lahví, nikoliv korkem. Točte s ní tak dlouho, než se korková zátka uvolní. Sekt potom servírujte do sklenek typu flétna, ale ne víc než do půlky,“ dodává sommelier David Král. V úzkých a dlouhých skleničkách totiž bublinky tak rychle nevyprchají, a můžete si je nechat lehce stoupat do hlavy celý večer.
K čemu se hodí
Ne vždy je ale nutné čekat na nějakou významnou příležitost, třeba padesátiny manžela nebo povýšení v práci. Sekt si můžete vychutnat kdykoliv. Hodí se ke každému jídlu, ke každé malé oslavě života… Stačí několik tréninků a naučíte se ho otevírat na jedničku.
Připravila: red
Foto: Bohemia Sekt