Gastro

Jak vybrat víno k jarním pokrmům? Inspirujte se radami sommeliera

První jarní zelenina, mladé maso a čerstvé bylinky jsou suroviny, o které si naše chuťové buňky říkají hlavně na jaře.

Do těla nám totiž po zimě umí napumpovat dávku energie i chybějící vitaminy. A jaká vína se k těmto pokrmům nejvíc hodí? Odpověď se přímo nabízí. Přece mladá a svěží. 

Divoké bylinky zpět na výsluní 

Libeček, kopřiva, petrželka a další bylinky chutnají nejlépe na jaře, když jsou křehké a šťavnaté. Hodí se do salátů, polévek a dalších teplých pokrmů. Návrat na výsluní českých kuchyní slaví i medvědí česnek. Na rozdíl od známějšího bratříčka má méně výraznou chuť, ale stejné množství vitamínů, hlavně vitaminu C, antioxidantů a působí protizánětlivě. Přidává se do pomazánek, vyrobit z něj můžete i výborné pesto. „K pokrmům, kde hlavní roli hrají bylinky, se hodí suchá bílá vína. Doporučil bych Müller Thurgau nebo Ryzlink rýnský z vinařství Habánské sklepy. Obě vína mají osvěžující vyváženou chuť, která bude s bylinkami v krásném souladu,“ říká sommelier David Král. 

Nádivka nejen o Velikonocích 

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět. Byla by ovšem škoda si ji dopřát jen jednou v roce. Existuje mnoho receptů, obdobně jako u bramborových salátů, základ však většinou tvoří pečivo, uzené maso a bylinky. „K bylinkové nádivce se hodí plnější Sauvignon Víno Mikulov Sommelier Club, který má příjemné ovocné aroma a pěknou kyselinku. Díky vyvážené chuti nádivku doplní a pikantní kyselinka zase zaručí, že pokrm bude působit svěže,“ radí sommelier. 

Čerstvé saláty z jarní zeleniny 

Co by to bylo za jaro bez salátů z jarní zeleně! Nejlepší je brát suroviny od lokálních pěstitelů, kteří jako první zeleninu nabízí ředkvičky, špenát a listové saláty. „Saláty můžete kombinovat s růžovým i bílým vínem. Důležité je, aby bylo lehké a mělo dobrou kyselinku. Pokud máte ve spíži ještě Svatomartinské, klidně jej podávejte. Nejpozději by se mělo vypít do Velikonoc, později už může ztrácet svoji svěžest a lehkost,“ říká sommelier. S vínem lze snoubit také populární chřest a vytvořit tak neotřelé chuťové kombinace. Chřestové speciality, polévky, těstoviny i zapečené pokrmy, ideálně doprovodí svěží bílá vína, například Chardonnay či Rulandské bílé. 

Na jaře hraje prim mladé maso 

Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2018 Foto: moje vinoteka

Pokud nedržíte jarní půst, připravte si pečeni. Pro jaro jsou typická mladá masa, jako je jehněčí či kůzlečí, v doprovodu kořenové zeleniny. S těmito druhy masa nejlépe ladí lehčí červená vína s příjemnou, a ne příliš výraznou kyselinkou. „K jehněčímu a kůzlečímu bych zvolil například Rulandské modré z Habánských sklepů. Plná chuť masa se spojí s jeho harmonickou tříslovinou a ovocnými tóny malin a borůvek, a vznikne tak výtečný chuťový zážitek,“ doporučuje. K jarnímu kuřátku i pečenému králíkovi zvolte spíše šťavnatější bílé, jako je Ryzlink vlašský. 

Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2018

Zatímco v zimě máme chuť na plnější červená vína, jaro je časem bílých svěžích vín s tóny ovoce, jako Sauvignon. Toto vynikají víno má příjemnou a plnou chuť s vůní angreštu a černého bezu. Hodí se k rybám ve výrazné úpravě, drůbeži a k jarním bylinkovým nádivkám. Doporučená teplota podávání: 9–11 °C.


Připravila: Katka Soušková

Zdroj: Moje vinotéka

Foto: Pixabay, moje vinoteka


Diskuze: příspěvků