Jak vybrat víno k jarním pokrmům? Inspirujte se radami sommeliera

První jarní zelenina, mladé maso a čerstvé bylinky jsou suroviny, o které si naše chuťové buňky říkají hlavně na jaře.

Jak vybrat víno k jarním pokrmům? Inspirujte se radami sommeliera Foto: Pixabay
Další 2 fotografie v galerii

Do těla nám totiž po zimě umí napumpovat dávku energie i chybějící vitaminy. A jaká vína se k těmto pokrmům nejvíc hodí? Odpověď se přímo nabízí. Přece mladá a svěží. 


Divoké bylinky zpět na výsluní 

Libeček, kopřiva, petrželka a další bylinky chutnají nejlépe na jaře, když jsou křehké a šťavnaté. Hodí se do salátů, polévek a dalších teplých pokrmů. Návrat na výsluní českých kuchyní slaví i medvědí česnek. Na rozdíl od známějšího bratříčka má méně výraznou chuť, ale stejné množství vitamínů, hlavně vitaminu C, antioxidantů a působí protizánětlivě. Přidává se do pomazánek, vyrobit z něj můžete i výborné pesto. „K pokrmům, kde hlavní roli hrají bylinky, se hodí suchá bílá vína. Doporučil bych Müller Thurgau nebo Ryzlink rýnský z vinařství Habánské sklepy. Obě vína mají osvěžující vyváženou chuť, která bude s bylinkami v krásném souladu,“ říká sommelier David Král. 


Nádivka nejen o Velikonocích 

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět. Byla by ovšem škoda si ji dopřát jen jednou v roce. Existuje mnoho receptů, obdobně jako u bramborových salátů, základ však většinou tvoří pečivo, uzené maso a bylinky. „K bylinkové nádivce se hodí plnější Sauvignon Víno Mikulov Sommelier Club, který má příjemné ovocné aroma a pěknou kyselinku. Díky vyvážené chuti nádivku doplní a pikantní kyselinka zase zaručí, že pokrm bude působit svěže,“ radí sommelier. 


Čerstvé saláty z jarní zeleniny 

Co by to bylo za jaro bez salátů z jarní zeleně! Nejlepší je brát suroviny od lokálních pěstitelů, kteří jako první zeleninu nabízí ředkvičky, špenát a listové saláty. „Saláty můžete kombinovat s růžovým i bílým vínem. Důležité je, aby bylo lehké a mělo dobrou kyselinku. Pokud máte ve spíži ještě Svatomartinské, klidně jej podávejte. Nejpozději by se mělo vypít do Velikonoc, později už může ztrácet svoji svěžest a lehkost,“ říká sommelier. S vínem lze snoubit také populární chřest a vytvořit tak neotřelé chuťové kombinace. Chřestové speciality, polévky, těstoviny i zapečené pokrmy, ideálně doprovodí svěží bílá vína, například Chardonnay či Rulandské bílé. 


Na jaře hraje prim mladé maso 

Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2018 Foto: moje vinoteka

Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2018 Foto: moje vinoteka


Pokud nedržíte jarní půst, připravte si pečeni. Pro jaro jsou typická mladá masa, jako je jehněčí či kůzlečí, v doprovodu kořenové zeleniny. S těmito druhy masa nejlépe ladí lehčí červená vína s příjemnou, a ne příliš výraznou kyselinkou. „K jehněčímu a kůzlečímu bych zvolil například Rulandské modré z Habánských sklepů. Plná chuť masa se spojí s jeho harmonickou tříslovinou a ovocnými tóny malin a borůvek, a vznikne tak výtečný chuťový zážitek,“ doporučuje. K jarnímu kuřátku i pečenému králíkovi zvolte spíše šťavnatější bílé, jako je Ryzlink vlašský. 


Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon pozdní sběr 2018

Zatímco v zimě máme chuť na plnější červená vína, jaro je časem bílých svěžích vín s tóny ovoce, jako Sauvignon. Toto vynikají víno má příjemnou a plnou chuť s vůní angreštu a černého bezu. Hodí se k rybám ve výrazné úpravě, drůbeži a k jarním bylinkovým nádivkám. Doporučená teplota podávání: 9–11 °C.


Připravila: Katka Soušková

Zdroj: Moje vinotéka

Foto: Pixabay, moje vinoteka

DISKUZE K ČLÁNKU

4

mám ráda jen sladké víno

ODPOVĚDĚT

2

Já víno moc nemusím.

ODPOVĚDĚT

2

Zajímavé...

ODPOVĚDĚT

4

Dobré rady.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (4 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Víno je nejen bílé a červené

Víno je nejen bílé a červené

V základním rozdělení vín má většina lidí pořádný guláš navzdory tomu, že vinná kultura u...

Titulka pro: Veselé víno

Veselé víno

Víno Hort právě dnes uvádí na trh mladé víno roku 2011, které nazývá Veselé víno.

Jak vybrat vhodné víno pro štědrovečerní tabuli

Jak vybrat vhodné víno pro štědrovečerní tabuli

Chystáte dobroty na sváteční tabuli a přemýšlíte, jaké víno k nim ochutnat? Ke každému pokrmu...

Titulka pro: Na svátky vína z řady Ludwig archivní sklep

Na svátky vína z řady Ludwig archivní sklep

Přemýšlíte, na jakém víně si pochutnáte o vánočních svátcích? Nejen pro slavnostní chvíle se hodí...

Titulka pro: Víno v sukni

Víno v sukni

Víno jako nápoj je dodnes stále ještě více spojováno se světem muže, o kterém...

Titulka pro: Soutěž o vína z řady Ludwig archivní sklep

Soutěž o vína z řady Ludwig archivní sklep

Nejen před vánočními svátky se hodí dobré víno. Tento týden soutěžíme o dvě vína z...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

LUPENKA

Doporučil by mi někdo něco na lupenku?

ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Hledám zahradní nábytek, který nebude potřebovat moc ...

IMUNITA - VITÁMÍNY APOD.

Ahoj holky, můžete poradit co doma teď berete na imunitu a ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz