Předsevzetí zhubnout by tak nemělo být záležitostí Nového roku, mělo by jít o změnu kompletní a doživotní a snahu změnit dlouhodobé špatné stravovací návyky.
Lidem toužícím ulevit po svátcích svému zažívání doporučuje výživová poradkyně Magdaléna Mikulandová nikoli hladovky, nýbrž přizpůsobit jídelníček zimnímu období:
Nezapomínat na bílkoviny
Nejsou jen v mase a sýrech, ale i v luštěninách a hlívě ústřičné. Právě z hlívy je výborné v zimních měsících vařit polévku nebo dobrý okořeněný guláš.
V zimě tělo potřebuje více tepla
Je vhodné přejít od zeleninových salátů k polévkám. Vynikající variantou jsou luštěninové či silné vývary z kvalitního hovězího či kuřecího masa.
První jídlo dne, snídaně, by rovněž měla být teplým jídlem
S tím začneme den. Tělu prospěšné je uvařit si teplou pohankovou kaši – naslano třeba s ořechy, nasladko kombinovat s ovesnou kaší s ovocem.
Zařaďte k dochucování pokrmů zimní koření,
Jako je chilli, kurkuma, skořice, zázvor, paprika, pepř, římský kmín nebo kari. Vše, co trochu pálí v puse, zatepluje gastrointenstinální trakt.
Hubnutí, pokud jde o rozhodnutí trvalé, by mělo být dobře promyšlené a systematické. I po Vánocích je potřeba dodat tělu všechny zdravé a nezbytné živiny a minerální látky, takže se metabolizmus dostane do správné rovnováhy. Za dodržování nových, jednoduchých pravidel přípravy a přijímání potravin se trvale a šetrně, bez drastického hladovění, reguluje hmotnost a posiluje celková hormonální produkce, což má blahodárný vliv na zdraví.
Připravila: Katka Soušková