Zajímá vás, jak vypadá ryze chlapské vaření? Tentokrát bude mezinárodní, protože mezi hvězdnými osobnostmi dnes zazáří módní návrhář, Kubánec Osmany Laffita, a rodilý Pražák a muzikant každým coulem Karel Vágner.
Osmany zve do hvězdárny
A ne do ledajaké, v jedné zrenovované hvězdárně kousek od Křivoklátu totiž skutečně bydlí. Na co dobrého se mohou těšit jeho hosté – moderátorka Barbora Tachecí, herečka a producentka Martina Adamcová a hudebník Karel Vágner? Osmany uvažuje o telecí panence, ovšem předtím chuťové buňky všech příchozích pohladí jinačí dobroty. Nechte si překvapit, jak to nakonec dopadne! Módní návrhář se ovšem nechává slyšet, že všechno si naplánoval sám a přitom si na hlavu nasazuje kuchařskou čepici, což je pro něj totéž jako státní svátek – vaří údajně jen dvakrát do roka. A jaký lahodný mok doplní jednotlivé chody? Zatím to je tajemství, víme však, že ke každému slíbil podávat zvláštní víno. „To tedy budeme vypadat,“ obává se Karel, ale nakonec to nebude tak „horké“. Rovněž samotné přivítání hostů bude okázalé, ostatně jeden z nich se nechal slyšet: „To, co jsme si všichni přáli, daiquiri už vidím zdáli.“
V úterý se Martina předvedla ve velké večerní róbě a dnes dorazila s úsměvem na rtech a v národním kroji. „Je to jedno z nejpříjemnějších míst, která jsem navštívila,“ chválí Osmanyho dům i jeho soukromou zoo, kde nechybí ani tygr.. A samotná večeře? Jídlo vypadá a chutná jako ze špičkové restaurace a hosté se jen rozplývají. Nebo ne? Bude to dnes u stolu jiskřit stejně jako v předcházejících dílech této čtveřice? Hostitel sice touží po klidu a harmonii („Nechci ty pitomý blbosti, co děláte. To neni chezky…“), jenže přání nemusí být otcem myšlenky Pomůže tomu digestiv a kubánský doutníček?
Karel plánuje setkání v krétském stylu
Věděli, jste že hudebníkova manželka je poloviční Kréťanka? Pak je asi každému jasné, že si Karel pochutnává i na krétské kuchyni a něco z její typické nabídky se rozhodl přichystat také pro své hosty. Jeho menu je neskutečně bohaté, to sám asi nezvládne, kdopak mu pomůže při vaření na chalupě? Opulentní krmě se podává pod pergolou a před jídlem se všichni trochu protáhnou, snad aby jim pak lépe trávilo – pocvičí se v hodu v dál poněkud netradičním předmětem.
„Na Krétu jezdíme velmi často už třiadvacet let, máme tam kus svojí rodiny,“ vysvětluje hostitel své menu jako z řecké taverny. Jen si to představte, vždyť samotný předkrm se skládá z mnoha dobrot: chlebíčky dakos, tzatziki, lilkový salát, grilovaný lilek, chobotnice na víně, rybičky gavros a olivy. Potom se pokračuje pokrmem zvaným souvlaki, paprikami s fetou a dezert bude sladký jako med. „U pořádné chobotnice s dlouhými chapadly nemůžeme spěchat,“ upozorňuje kuchař s tím, že potřebuje skoro dvě hodiny varu. Ale výsledek za to stál – jedna dáma se hned pídí po receptu a druhá se zase nechává slyšet, že hudebník dělá souvlaki o poznání lepší než ona. Když dodáme, že ji to stálo dost přemáhání, aby se k tomu veřejně přiznala, asi budete mít jasno. Před Karlovým uměním smeká pomyslný klobouk i Osmany. Pohoda, takže pohoda? A kdo ví, třeba si nakonec všichni zkusí tanec, samozřejmě Řeka Zorby!
VIP Prostřeno! pravidelně ladí chuťové buňky nejen hvězdných hostů, ale i televizních diváků. Pokud byste si chtěli některý z receptů účinkujících vyzkoušet, najdete je po odvysílání pořadu na internetu. Příjemnou inspiraci a dobrou chuť!
Připravila: Marcela
Foto: FTV Prima
30. 8. 2012