Zdraví

Naturopat radí: hubněte s rozumem

Toužíte shodit nějaké kilo po svátcích, ale nevíte, kterou dietu si proto vybrat? Stačit bude, když se začnete zdravě a správně stravovat. Hubnutí půjde samo. Navíc se zlepší vaše kondice a zdraví.

„Období hubnoucích diet je známo od té doby, kdy lidstvo začíná žít v přebytku stravy. Tu se objeví třeba vajíčková, tu zeleninové polévky nebo jídelníček podle krevních skupin. Ani byste se nedopočítali. Zkuste změnit chování, jídelníček a zhubnete i bez pochybných rad,“ upozorňuje naturopat Petr Procházka z Medicnatur.

Diety podle jedné šablony nefungují

Každý jsme individuální, co jednomu vyhovuje, druhému nepomáhá. U každého je cesta k zhubnutí odlišná. “Například hubnutí podle krevních skupin mi „předepsalo“ pojídání masa, ale to mi nikdy nesvědčilo. Do 12 let jsem maso nejedl a ani teď ho moc nemusím. Dám si občas jen ryby nebo kuřecí maso. Kdyby maso nebylo, vůbec by mi to nevadilo“, vysvětluje působení jedné z diet Petr Procházka.“

Co nemám jíst

Důležité je správné trávení. Laicky řečeno, každý máme jiný typ střeva. Kdo ho má užší, je většinou štíhlý, a ten, kdo ho má silnější, mívá nadváhu nebo obezitu. Co tedy vynechat, napadne vás. Zásadně jsou to sacharidy a tuky. “Klienti často chtějí hubnout a nejde jim to. Někdy přitom stačí, když se snaží odkyselit organismus. Náhle zjistí, že nadbytečná kila jsou pryč. Dietu pak dodržovat nemusí.“ Jaké je pH v těle, (jestli máte kyselé nebo zásadité prostředí v těle), se dá zjistit vyšetřením z kapky krve speciálním mikroskopem,“ vysvětluje naturopat.“Na obrazovce vidíme takzvané ruloformy červených krvinek, což je známka překyselení, dehydratace, ale také i cévních obtíží,“ dodává.

Co tedy mám jíst

Prostředí v těle zakyselují sladkosti, maso, černý čaj, káva, kolové nápoje, limonády, knedlíky, omáčky, i další potraviny. “Ledviny jsou spojené se srdcem a kdo má v těle nadmíru minerálů z nevhodných odkyselovacích prostředků nebo z minerálek, může začít trpět na vyšší krevní tlak a bušení srdce,“ vysvětluje naturopat.“ Lékaři často předepisují lidem léky na snížení tlaku, přičemž se problém může nacházet v ledvinách, “dodává.  Stačilo by je pročistit, nedodávat tělu tolik překyselených potravin, a především srovnat množství minerálů a zdravých tuků.

„Doporučuji vynechat ze stravy uzeniny, salámy, a také krůtí maso. Nepřekyselující jsou kachna, kuřecí maso a ryby. “Například kachna, u které si mnozí myslí, že je kyselinotvorná, je pro mnohé překvapivě zásaditá,“ vysvětluje Petr Procházka. “Nemlsejte křupky, brambůrky, protože neprospívají ledvinám, ani krevnímu tlaku. Obsahují hodně soli, škrobů a tuku. Pozor na některé mylné představy o dietě. Takzvané “pufované“ pečivo, což jsou rýžové nebo kukuřičné chlebíčky, ty dietní rozhodně nejsou,“ vysvětluje naturopat. Obsahují mnoho sacharidů a jejich kalorická hodnota je vysoká.

Kolik tekutin potřebuji

Z pitného režimu je třeba vynechat všechny perlivé nápoje (obsahují sodík) a měli byste si raději dopřát neperlivou čistou vodu, která je měkká a nezatěžuje ledviny. Jde o to nezatěžovat ledviny a předcházet otokům. Kupujte si proto vodu s malým množstvím sodíku, kterou můžete popíjet každý den. Tekutiny přijímejte podle vaší hmotnosti. Při menší váze (50 až 60 kg) stačí litr a půl, při vyšší (80 až 90 kg) vypijte dva a půl litru denně. Záleží ovšem také na ročním období. V teplých dnech, kdy je větší žízeň nebo při sportu, na tekutinách přidejte. V zimě pijte klidně jen teplou vodu s citronem. Skvělé jsou i bylinné čaje se zahřívacím kořením, jako jsou hřebíček a skořice.

Stravování přizpůsobte věku

Po čtvrté dekádě života už se hůře hubne. Lidé už často mívají problém s trávením a bývají často dehydratovaní, protože ztrácejí chuť k pití. Strava už by měla být méně energetická, protože už většinou chybí dostatek pohybu. Nejdůležitější je hledět na pitný režim a dostatek vlákniny. Neměla by chybět hlavně zelenina a ovoce, dobré je konzumovat ovesné vločky a ořechy, protože jsou zdravé na cholesterol a na cévy. Sacharidy si nechte na ráno a na dopoledne, další jídlo směřujte spíše na odpoledne. Večeře by měla být lehká zeleninová.

Přichystejte si salát z okurek, paprik, rajčat a přidejte třeba malý kousek kozího nebo ovčího sýru. K večernímu hodování si můžete dopřát rybu se zeleninou. Kupujte si netučné, takzvané sportovní ryby, jako jsou například pstruh, cejn nebo mořský vlk. Tučný losos patří na talíř pouze k obědu.  Na noc moc nepijte. Dejte si jen pár doušků, než půjdete do postele. Ledviny potřebují odpočívat a noc je k tomu ideální čas. “Pokud si chcete dopřát večer skleničku, doporučuji pouze kvalitní suché červené víno, které prospívá cévám. Stačit ovšem musí maximálně 2 dcl, a o to by mělo být méně jídla kvůli vyššímu příjmu sacharidů z alkoholu.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Materiály naturopata Petra Procházky
Zdroj fotografií: Silviarita Pixabay

Diskuze: příspěvků