Zdraví

Proč mlsat čokoládu: Prospívá našemu zdraví, zbaví nás stresu a dělá nás šťastné

Sbírání kytiček

Čokoláda je srdcová záležitost a to doslova! Nejen, že jde o nejoblíbenější lahůdku na světě, ale skutečně má i blahodárné účinky na naše srdce.

Díky vysokému zastoupení flavonoidů v kakau pomáhá čokoláda bojovat s vysokým krevním tlakem a zvyšuje elasticitu cév. Pokud se vám podaří držet své chutě na uzdě, nemusíte se téhle hříšně dobré pochoutky úplně zříkat. Trocha kvalitní čokolády totiž vykouzlí ve vašem těle pár endorfinů pro lepší náladu. 

Kvalitní čokoláda obsahuje bílkoviny, vlákninu a některé minerály, především draslík. Hořká čokoláda je navíc dobrým zdrojem železa, manganu, mědi a hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku, zabraňuje krevním sraženinám a trombózám a podporuje dýchací soustavu. Pomáhá zmírňovat PMS, stavy vyčerpání, předchází migrénám a bojuje proti depresi. 

Čokoláda chutná a prospívá 

Asi nejznámějším přínosem čokolády je její schopnost uvolnit „hormony štěstí“ endorfiny, které vám alespoň na chvilku zlepší psychické rozpoložení. Velkým čokoládovým plus je vysoký obsah flavonoidů. Jsou to látky, které působí podobně jako antioxidanty. To znamená, že obnovují buňky a chrání je před toxickým působením škodlivých látek. Flavanoly v hořké čokoládě mohou stimulovat produkci oxidu dusného, který pomáhá k uvolnění tepen. To může zlepšit průtok krve a pomoci snížit krevní tlak. Tento účinek bude jen mírný. 

Tmavá čokoláda může také snížit inzulinovou rezistenci. Kakaový prášek obsahuje silné antioxidanty, které v krvi chrání lipoproteiny před oxidačním poškozením. Tabulka čokolády skrývá také kofein a theobromin, což jsou látky zvyšující postřeh a schopnost soustředit se

Pozor na kvalitu! 

V případě čokolády platí tahle výzva dvojnásob. Pravá čokoláda je vyrobena z kakaových bobů, kakakového másla a cukru. Odborníci jsou schopni přivřít oko ještě nad sójovým lecitinem či sušeným mlékem. Nic dalšího do čokolády nepatří. Pokud si přečtete složení většiny levných čokolád zjistíte, že jde vlastně o obyčejné napodobeniny, jež obsahují maximálně tak kakaový prášek s rostlinnými nebo dokonce živočišnými tuky, které obsahují škodlivý cholesterol. Kvalitní hořká čokoláda by měla obsahovat 70 % kakaa a více. Pro zpestření chuti se pak přidávají ořechy, koření apod.

Čokoládu s mírou 

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, jistě máte z jejích pozitivních účinků na zdraví radost. Přesto mějte na paměti energetickou hodnotu každého gramu této pochoutky. Konzumujte jí ideálně pravidelně  malé množství.

Připravila: Katka Soušková
Zdroje: webozdravi.cz, healthline.com
Foto: Jürgen Brandes Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků