Proč mlsat čokoládu: Prospívá našemu zdraví, zbaví nás stresu a dělá nás šťastné

Čokoláda je srdcová záležitost a to doslova! Nejen, že jde o nejoblíbenější lahůdku na světě, ale skutečně má i blahodárné účinky na naše srdce.

Proč mlsat čokoládu: prospívá našemu zdraví, zbaví nás stresu a dělá nás šťastné Foto: Pixabay
Zobrazit fotografii v galerii

Díky vysokému zastoupení flavonoidů v kakau pomáhá čokoláda bojovat s vysokým krevním tlakem a zvyšuje elasticitu cév. Pokud se vám podaří držet své chutě na uzdě, nemusíte se téhle hříšně dobré pochoutky úplně zříkat. Trocha kvalitní čokolády totiž vykouzlí ve vašem těle pár endorfinů pro lepší náladu. 


Kvalitní čokoláda obsahuje bílkoviny, vlákninu a některé minerály, především draslík. Hořká čokoláda je navíc dobrým zdrojem železa, manganu, mědi a hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku, zabraňuje krevním sraženinám a trombózám a podporuje dýchací soustavu. Pomáhá zmírňovat PMS, stavy vyčerpání, předchází migrénám a bojuje proti depresi. 


Čokoláda chutná a prospívá 

Asi nejznámějším přínosem čokolády je její schopnost uvolnit „hormony štěstí“ endorfiny, které vám alespoň na chvilku zlepší psychické rozpoložení. Velkým čokoládovým plus je vysoký obsah flavonoidů. Jsou to látky, které působí podobně jako antioxidanty. To znamená, že obnovují buňky a chrání je před toxickým působením škodlivých látek. Flavanoly v hořké čokoládě mohou stimulovat produkci oxidu dusného, který pomáhá k uvolnění tepen. To může zlepšit průtok krve a pomoci snížit krevní tlak. Tento účinek bude jen mírný. 


Tmavá čokoláda může také snížit inzulinovou rezistenci. Kakaový prášek obsahuje silné antioxidanty, které v krvi chrání lipoproteiny před oxidačním poškozením. Tabulka čokolády skrývá také kofein a theobromin, což jsou látky zvyšující postřeh a schopnost soustředit se


Pozor na kvalitu! 

V případě čokolády platí tahle výzva dvojnásob. Pravá čokoláda je vyrobena z kakaových bobů, kakakového másla a cukru. Odborníci jsou schopni přivřít oko ještě nad sójovým lecitinem či sušeným mlékem. Nic dalšího do čokolády nepatří. Pokud si přečtete složení většiny levných čokolád zjistíte, že jde vlastně o obyčejné napodobeniny, jež obsahují maximálně tak kakaový prášek s rostlinnými nebo dokonce živočišnými tuky, které obsahují škodlivý cholesterol. Kvalitní hořká čokoláda by měla obsahovat 70 % kakaa a více. Pro zpestření chuti se pak přidávají ořechy, koření apod.


Čokoládu s mírou 

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, jistě máte z jejích pozitivních účinků na zdraví radost. Přesto mějte na paměti energetickou hodnotu každého gramu této pochoutky. Konzumujte jí ideálně pravidelně  malé množství.


Připravila: Katka Soušková
Zdroje: webozdravi.cz, healthline.com
Foto: Jürgen Brandes Pixabay


DISKUZE K ČLÁNKU

0

Čokoláda je úžasná. Jako malá jsem se ráda koukala na pohádku Karlík a továrna na čokoládu a chtěla jsem se tam vždycky podívat :-D . Můj sen se mi trochu splnil, protože pracuji v čokoládovně a od té doby, co máme stroj na čokoládu z Cesk, tak jsem u samého zrodu čokolády :-) .

ODPOVĚDĚT

2

Já naprosto miluji čokoládu. Nejraději mám hořkou, ale chutnají mi i jiné druhy. Mléčná, oříšková, s kousky ovoce, s karamelem, bílou,... No prostě všechny. Teď mám nejraději hořkou studentskou pečeť, kterou mívají dost často ve slevě. Kde a jak moc je zlevněná, si zjišťuji na této skvělé stránce. Už nám dochází zásoby, tak snad ji brzy někde zlevní!

ODPOVĚDĚT

5

Také miluji čokoládu.

ODPOVĚDĚT

1

A když jsou v ní lískáče, tak nemá chybu.

ODPOVĚDĚT

3

Čokoláda to je moje:-)

ODPOVĚDĚT

2

Moje srdcová záležitost je Studentská pečeť. Hlavně večer u televize je nejlepší.

ODPOVĚDĚT

3

čokoládu to já můžu...

ODPOVĚDĚT

3

Čokoládu miluji.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

Titulka pro: Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Rozmanitost, čerstvost, kvalita a pravidelnost denního jídla má obrovský dopad na mládnutí nebo naopak na...

Titulka pro: Víte,co jíte?

Víte,co jíte?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak se stravujete? Pokud ano, určitě jste se zaměřovali...

Titulka pro: Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Zatímco některé suroviny automaticky zařazujeme do svého jídelníčku každý den, protože jsou zdravé, před jinými...

Naučte se správně číst etikety a vybírejte si zdravé potraviny Foto: Pexels

Naučte se správně číst etikety a vybírejte si zdravé potraviny

Výrobci potravin se musí vypořádat se stále většími nároky nás, spotřebitelů. Na jednu stranu chceme...

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Také jste zvyklí nakupovat ve velkém, pěkně do zásoby? A za čas prošlé a staré...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

TIP NA DÁREK

Co byste poradili jako dárek pro sestru, po těch letech už mi ...

PITNÁ VODA

Máte někdo filtr na pitnou vodu? Chtěli bychom si ho pořídit ...

OPRUZENÁ KŮŽE

Co vám pomáhá?

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA



© 2020, MeziŽenami.cz