Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

Máte rádi koláče se sýrem? Vyzkoušejte křehký vanilkový koláč s citronovým přelivem.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Ingredience (10–12 porcí) 


Křehké těsto: 

• 140 g vychlazeného másla 

• 2 žloutky 

• 70 g prosátého moučkového cukru 

• 1 polévková lžíce vanilkového cukru 

• kůra z citrónu 

• 210 g hladké mouky 

• 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva) 

• špetka soli 


Vanilkový krém: 

• 300 g Jaroměřického žervé 

• 100 g mascarpone 

• 100 ml 30% smetany 

 • 4 polévkové lžíce vanilkového cukru 

• zrníčka z půlky vanilkového lusku 

• 1 polévková lžíce vanilkového pudinku 

• 3 vejce 


Citrónový přeliv: 

• 4 žloutky 

• 70 g třtinového cukru 

• 70 ml čerstvé citrónové šťávy 

• 50 g másla 


Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta 


Těsto: 

Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice. Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minut, aby těsto zezlátlo. 


Vanilková vrstva: 

Jaroměřické žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 minut. 


Citrónový přeliv: 

Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho, až nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč. 


Tip navíc: 

Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.


Připravila: Katka
Foto: Jaroměřická mlékárna

DISKUZE K ČLÁNKU

4

nová inspirace

ODPOVĚDĚT

4

Recept mě zaujal, někdy vyzkouším.

ODPOVĚDĚT

6

Dělám koláče spíš z piškotového než z křehkého těsta.

ODPOVĚDĚT

5

dělám jednoduché koláče i když tento musí být také dobrý

ODPOVĚDĚT

5

Koláč vypadá dobře...

ODPOVĚDĚT

5

Koláč vypadá velice dobře. Máte pravdu, asi vyzkouším.

ODPOVĚDĚT

2

Mám raději koláče, u kterých netrvá příprava takhle dlouho a navíc s nebezpečím přepracování těsta.

ODPOVĚDĚT

6

za pokus by to stálo

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

ilustrační obrázek

Čoko tunel s broskvemi

Přemýšlíte, co o víkendu upéci? Vyzkoušejte čoko tunel s broskvemi.

ilustrační obrázek

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

ilustrační obrázek

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

ilustrační obrázek

Velikonoční recepty 3

Upečte si velikonoční vajíčka.

ilustrační obrázek

Velikonoční recepty

Tradiční mazanec nebo beránek, kopřivová polévka a jako hlavní chod „hlavička“ neboli nádivka s uzeným...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

MULTIFUNKČNÍ HRNEC

Drahé ženy, porozhlížím se zatím po internetu po ...

VITAMÍNY V TĚHOTENSTVÍ - FEMIBION ČI JINÉ?

Ženy, berete nějaké vitamíny v těhu? Četla jsem na ...

PEJSCI - KONZERVY

Dobrý večer, našly by se tu nějaké pejskařky? Mám dotaz ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz