Gastro

Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

Máte rádi koláče se sýrem? Vyzkoušejte křehký vanilkový koláč s citronovým přelivem.

Ingredience (10–12 porcí) 

Křehké těsto: 

• 140 g vychlazeného másla 

• 2 žloutky 

• 70 g prosátého moučkového cukru 

• 1 polévková lžíce vanilkového cukru 

• kůra z citrónu 

• 210 g hladké mouky 

• 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva) 

• špetka soli 

Vanilkový krém: 

• 300 g Jaroměřického žervé 

• 100 g mascarpone 

• 100 ml 30% smetany 

 • 4 polévkové lžíce vanilkového cukru 

• zrníčka z půlky vanilkového lusku 

• 1 polévková lžíce vanilkového pudinku 

• 3 vejce 

Citrónový přeliv: 

• 4 žloutky 

• 70 g třtinového cukru 

• 70 ml čerstvé citrónové šťávy 

• 50 g másla 

Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta 

Těsto: 

Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice. Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minut, aby těsto zezlátlo. 

Vanilková vrstva: 

Jaroměřické žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 minut. 

Citrónový přeliv: 

Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho, až nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč. 

Tip navíc: 

Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.

Připravila: Katka
Foto: Jaroměřická mlékárna


Diskuze: příspěvků