Na Velikonoce je většinou stůl plný sladkostí. Upečte si slaný koláč.
Povedly se vám jmenovky na stůl? Dnes vás naučíme slaný koláč.
Doba přípravy: asi 20 minut
Doba pečení: asi 45 minut
Na těsto:
- 2 balení Pizzy v prášku Dr.Oetker
- 340 ml studené vody
Na náplň:
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 rohlík
- 250 g tvarohového sýru (typu Lučina)
- 2 vejce
- 250 g anglické slaniny
- 3 stroužky česneku
- 3 zarovnané PL strouhaného tvrdého sýru
- 1 zarovnaná KL soli
- ½ KL pepře
- 3 vejce
Na potření:
- 1 vejce
Ještě potřebujeme:
- koláčovou formu (Ø 27 cm)
- váleček
- sítko
- mašlovačku
Příprava:
- Na přípravu těsta smícháme směsi na pizzu s vodou a vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta vyválíme na placku o průměru 30 cm, vložíme do vymazané formy, po obvodu vytvoříme okraj.
- Na přípravu náplně opláchneme špenát na sítku, přelijeme horkou vodou a necháme odkapat. Do mísy nakrájíme na malé kousky rohlík, přidáme nasekaný špenát, tvarohový sýr, 2 vejce, slaninu nakrájenou na malé kousky, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Vše promícháme a rozetřeme do formy na těsto. Do náplně pomocí lžíce vytvoříme 3 důlky a do každého z nich vyklepneme vejce.
- Druhou polovinu těsta vyválíme na placku o průměru 27 cm, položíme na náplň, lehce přitiskneme a potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3-4
Doba pečení: asi 45 minut
4. Koláč můžeme podávat teplý i studený.
Tip: Místo čerstvého špenátu můžeme použít 400 g mraženého listového špenátu.
Foto: Dr. Oetker
14. 4. 2014