Blíží se svátek svatého Valentýna a většina párů si připije šumivým vínem. Jen málokdo ví, jak se sekt nebo třeba prosecco správně skladuje a podává.
Jak se rodí sekt
Základem výtečného sektu je kvalitní víno nebo častěji cuvée, tedy kombinace několika vín, většinou různých odrůd. Mezi ty nejoblíbenější patří ryzlinky, Chardonnay a Rulandské bílé či modré. Už na vinicích je čas zásadním faktorem. Hrozny se nechávají dozrát přesně tak, jak potřebují – ne málo, aby byly správně vyzrálé, a také ne moc, aby si zachovaly pikantní kyselinku.
Aby se pak z tichého vína stalo víno šumivé, je třeba zapojit kvasinky, které staroplzenecké sklepmistry učil před více než 70 lety používat francouzský odborník Louis Girardot. Ty společně s tirážním likérem (tj. směsí vína a cukru) odstartují tzv. druhotné kvašení.
„Lahev dejte do lednice ideálně den předem a najděte ji takové místo, aby nedocházelo k velkému otřesu během otevírání a zavírání dveří. Snažte se, aby bylo šumivé víno včasně vychlazeno, protože by bylo velkou chybou vkládat jej na poslední chvíli do mrazáku. Mohlo by totiž utrpět šok, který by se mohl neblaze projevit na jeho chuti. Pokud je vaše lednička přeplněna jídlem, zkuste lahev nechat v místnosti, kde panují chladnější teploty. Nechte ji odpočívat na temném místě a podávejte při teplotě mezi 4 a 6 °C,“ radí hlavní sommelierka skupiny Denisa Kolaříková.
Otevírání láhve
Každý z nás jednou zažil situaci, kdy se při otevření šumivého vína proletěla zátka po celém pokoji, nad hlavami všech pozvaných přátel, rodinných příslušníků a sousedů. Aby toho nebylo málo, skoro celý obsah láhve explodoval. Pakliže přemýšlíte nad tím, jak této situaci letos předejít a nikoho korkem neohrozit, měli byste šumivé víno nechat odpočívat na správném místě a při správné teplotě.
„Málokdo ví, že otáčíte vždy lahví, nikoliv korkem. Točte s ní tak dlouho, než se korková zátka uvolní,“ vysvětluje sommelier David Král.
Do správné sklenky
Sekt se tradičně pil ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“. V posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. Jejich tvar zajistí dlouhotrvající perlení a lépe se v nich rozvine vůně sektu.
Výjimečnou chvíli pak dotvoří správně zvolená slova a něco dobrého k jídlu.
Připravila: Věra Hájková