Očekáváte důležitou návštěvu a chcete udělat ten správný dojem? Chcete se ukázat jako žena znalá nejen kulinářského umění, ale také stolovací etikety?
Čistota je základ
I když příbor rozmístíte správně a stůl stylově nazdobíte, šmouha nebo dokonce špatně umytý otisk rtů na skleničce vám vše pokazí. Takže než stůl prostřete, nádobí i příbory pečlivě vyleštěte.
Jak správně prostřít?
Každý chod má mít svůj příbor a jejich rozmístění by mělo odpovídat pořadí chodů směrem k talíři. Chystáte večeři zahrnující polévku, hlavní chod, salát a dezert? Postupujte následovně: nůž je na pravé straně talíře a jeho ostří směřuje směrem dovnitř, vedle něj patří lžíce a na levou stranu talíře zase vidlička na hlavní chod. Vedle této vidličky patří druhá menší vidlička na salát. Lžička na dezert patří nad talíř.
Tip: Samozřejmostí by měla být také sladěná jídelní sada. Každý stolovník by měl mít stejný talíř i skleničku, Pokud nemáte dostatek stejných talířů, nezoufejte. Stylové jídelní sady dnes pořídíte v krásných designech a za příjemné ceny. Třeba na vetroshop.cz.
A co s rukama?
Při jídle nikdy neopírejte lokty o stůl. Lokty držte u těla a ruce k jídlu nepoužívejte. Výjimku tvoří drůbeží maso s kostí, případně mořské plody – klidně si rukama pomoci můžete.
Dokonalost je v detailech!
Na co byste ještě neměla zapomenout? Slavnostní atmosféru vytvoříte pomocí svícnu uprostřed stolu, kde by se měla nacházet také solnička s pepřenkou a dalšími dochucovadly. Nezapomeňte také na ubrousky – zvolit můžete elegantní bílé textilní nebo papírové. Pokud sáhnete po papírových ubrouscích, zvolte raději dražší a klidně barevnou variantu, která bude ladit se zbytkem dekorace.
Komerční prezentace
Foto: sxc
25. 1. 2015