Užitečné rady do kuchyně: jak ušetřit čas a zachránit některé pokažené pokrmy

Máte občas pocit, že trávíte v kuchyni celé hodiny? Naučte se vaření zrychlit a usnadnit, aniž byste svou rodinu připravila o chutné dobroty. Postačí vám k tomu pár jednoduchých triků.

Užitečné rady do kuchyně: jak ušetřit čas a zachránit některé pokažené pokrmy
Zobrazit fotografii v galerii

Udržujte v kuchyni řád 

Aby vám příprava pokrmů šla rychle od ruky, je třeba mít kuchyň dobře zásobenou. To však neznamená, že musíte každý týden běhat do obchodu pro velký nákup, stačí mít po ruce základní potraviny. A hlavně, udržujte v kuchyni řád. Když víte přesně, kde co je, a máte na kuchyňské lince dostatek prostoru, vaření vám půjde mnohem rychleji. 


Nezdržujte se krájením 

Naučte se šikovně manipulovat s potravinami. Například některé suroviny, jako párky, jarní cibulku či mrkev, můžete krájet i po více kusech. S krájením žampionů vám zase může pomoci kráječ na vajíčka. A některé potraviny nemusíte loupat vůbec, čímž ušetříte čas. Mnohé druhy zeleniny a ovoce mají jedlé slupky, které jsou navíc i zdravé. Místo pracného loupání je stačí jen důkladně omýt. 


Snadno a rychle oloupaná rajčata 

Zdržuje vás loupání rajčat? Pak si práci usnadněte. Každé rajče nařízněte ve špičce do křížku, na chvilku ho hoďte do vařící vody a poté ho okamžitě přelijte vodou studenou. Slupku pak stáhnete opravdu rychle.


Jak zrychlit vaření brambor a luštěnin 

Strávili jste příliš mnoho času přípravou masa a potřebujete urychlit vaření brambor? Dejte je na plotnu, počkejte, než začnou vařit a pak do nich přidejte lžičku másla nebo světlého piva. Podobně postupujte i při vaření luštěnin. Jen místo másla použijte sůl. 


Mějte po ruce jablka 

Pomocníkem v kuchyni mohou být i jablka. Hodit se vám budou hlavně v případě, když to přeženete s kari v omáčce. Jablečná šťáva ji totiž krásně zjemní. Načervenalé ovoce pak pomůže i v případě, že přesolíte polévku. Stačí jablka nakrájet, pár kousků vložit do polévky a deset minut povařit. Po soli nezůstane ani stopy. 


Přehnali jste to s česnekem

Přidali jste do polévky příliš mnoho česneku a teď je tak ostrá, že se vůbec nedá jíst? Nepanikařte, ještě pořád ji můžete zachránit. Nakrájejte petrželku, vložte ji do síťky a tu pak vhoďte do hrnce. Během pěti minut absorbuje část česnekové chuti, takže polévku spraví. 


Vsaďte na chytré pomocníky 

Skutečně obrovské množství času vám při vaření ušetří chytré přístroje. Můžete v nich totiž nejen vařit a dusit, ale i sekat, šlehat, vážit, fermentovat a emulgovat. Moderní video funkce vás provedou krok za krokem nejrůznějšími recepty a poradí vám tipy a triky, díky nimž bude vaše vaření ještě snazší. V případě některých novinek, například Thermomixu, nebudete potřebovat ani iPhone, iPad či chytré aplikace. Přístroj totiž disponuje wifi a vlastní platformou Coocidoo, v níž se nachází více než 40 000 mezinárodních receptů. Stačí jen stisknout tlačítko a nechat se vést. 


Naučte se krájet cibuli bez slz

Tipů je spousta. Jedním z nich, asi tím nejpoužívanějším, je opláchnout nůž i cibuli ve vodě nebo přímo krájet horkým nožem. Pokud se chcete zbavit cibulového pachu, který vám zůstane na vašich dlaních i prstech, potřete ruce plátkem syrové brambory a pak je opláchněte studenou vodou. 


Plánujte dopředu 

S ušetřením času při vaření skvěle pomůže i plánování. Je dobré vědět, co budete během týdne vařit a z jakých surovin. Není od věci vařit pokrmy, které lze podávat dva či tři dny. Každodenní vaření zkrátka zabere obrovské množství času.


Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Vorwork 
Foto: Oldmermaid Pixabay


DISKUZE K ČLÁNKU

4

Vařím každý den a tak se rady do kuchyně hodí.

ODPOVĚDĚT

4

Také mám ráda při vaření pořádek a průběžně uklízím...Jinak rady jsou užitečné...

ODPOVĚDĚT

4

Udržuji pořádek při vaření průběžně, nepořádek nemám ráda. Rady super.

ODPOVĚDĚT

2

Nepořádek při vaření nesnáším.

ODPOVĚDĚT

3

Pořádek při vaření a pečení je důležitý, ale upřímně musím říct, že se mi většinou nedaří a uklízím až na konec.

ODPOVĚDĚT

2

Dost toho používám, hlavně udržovat pořádek při vaření.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (6 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čokoláda

Jak vybrat správnou čokoládu na vaření?

Čokoláda není jen oblíbený pamlsek, některé jsou přímo určené na vaření. Pokud se pomalu chystáte...

Jaké spotřebiče a nádobí musíte mít ve vaší kuchyni

Jaké spotřebiče a nádobí musíte mít ve vaší kuchyni

Vybavení kuchyně není nikdy dost. Svou kuchyň musíte vybavit správnými spotřebiči, tak aby byla funkce...

Titulka pro: Vyhrajte kurz vaření Chefparade

Vyhrajte kurz vaření Chefparade

Vaříte rádi, ale zjišťujete, že dokola opakujete stejné recepty? Máme pro vás několik tipů, jak...

Titulka pro: Chefparade – Trochu jiná škola vaření

Chefparade – Trochu jiná škola vaření

Také máte občas problém, že nevíte co vařit? Máme pro vás několik tipů, jak se...

Titulka pro: Vyhrajte špičkové pomocníky do kuchyně

Vyhrajte špičkové pomocníky do kuchyně

Dobrá výživa není jen pestré a vyvážené stravování, ale také pečlivý výběr zdravých potravin s...

NAČÍST DALŠÍ

ŽHAVÉ DRBY

VELKÉ VÍKENDOVÉ SLEVY

Tento víkend a někde i po celý týden připravilo mnoho ...

MATEŘSKÁ ŠKOLA PRAHA

Nevíte prosím o pražské mateřské školce, kde mají ...

HUBNUTÍ

Ahoj holky, máte tip, jak rychle, zdravě a hlavně trvale ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

INZERCE

© 2020, MeziŽenami.cz