Zdraví

Honí vás mlsná: jak se poprat s neustálou chutí na něco sladkého

Sbírání kytiček

Sladká chuť je pro nás nejlákavější, protože byla díky nasládlému mateřskému mléku vůbec první chutí, kterou jsme přijímali? A navíc, před mnoha lety byly sladké ty plody, které byly jedlé.

Nejdřív jezte, pak mlsejte 

Nikdy sladkému nedávejte přednost před jiným jídlem. Pořád u mlsání vnímejte především funkci „požitek navíc“ a zásadně si ho dopřávejte až poté, co se zasytíte kvalitními potravinami s dostatkem nejen vhodných sacharidů či tuků, ale také bílkovin. V tomto základu se zaměřte hlavně na potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem. Nízký a střední glykemický index vám zaručí pocit delší sytosti a odloží nástup chutí na sladké. 

Sladké nesupluje jídlo 

Zapomeňte na systém „raději si dám o koktejl navíc a vynechám večeři“. Sladké samo o sobě nedodá vašemu tělu potřebné živiny, rozhodí vám hladinu krevního cukru, vystaví následnému vlčímu hladu (takže se stejně budete muset najíst). 

Hlídejte si, co pijete 

Když máte žízeň, pijte hlavně vodu a vyhněte se sladkému pití. Budete-li pít dostatek vody, na sladké pitíčko už ani nebudete mít chuť. A nejspíš vás přejde i chuť na zmrzliny, nanuky a další chladivé dobroty.

Najděte si jinou odměnu 

Zkuste se odnaučit brát sladké jako odměnu – za běhání, tvrdou dřinu, toleranci vůči tchyni, prostě za cokoli. Je to ta nejpomíjivější odměna, kterou si můžete představit. To už je lepší vymyslet si třeba bodový systém. Za všechno, co se vám povede, čím sama sebe překvapíte, si klidně pište body, malujte sluníčka nebo kreslete hvězdičky, potom je jednou za čas sečtěte a pak si plňte větší a trvalejší přání, než jsou ta sladká. 

Kombinujte hříšné a zdravé 

Střídejte hříšné jídlo s tím, co vám prospívá. A to můžete, i co se sladkostí týče. Když si jednou dopřejete pořádnou ledovou kávu, prostě se naučte, že příště to bude frappé bez cukru. Smetanovou zmrzlinu pak můžete snadno prostřídat s domácí dření, pařížský dort s odlehčeným tvarohovým dezertem plným ovoce. Kalorické rozdíly jsou neuvěřitelné! Hlavně tehdy, když odlehčené varianty budou převažovat. 

Neokrádejte se o skutečný požitek 

Všechno sladké si pak hlavně nezapomínejte vychutnávat. Jeho takřka až magnetická přitažlivost, fakt, že bychom ho neměli, totiž nejčastěji vede k tomu, že dotyčnou dobrotu zhltneme během pár vteřin. A to je škoda. Chuťové buňky si ji nestihnou vychutnat, mozek ani nezaregistruje, že měl prožít to kýžené sladké potěšení a než se vyšvihne hladina krevního cukru, aby zasignalizovala, že cíl sladké mise byl naplněn, stihnete si najednou dát místo jednoho nanuka dva. 

Dbejte na kvalitu 

Když už budete mlsat, musí to být něco, co bude mít nějaký přínos. V regálech pak místo „dobroty“ ze ztužených rostlinných tuků raději sáhněte po pravé tvarohové zmrzlině, protože z tvarohu už si vaše tělo něco vezme. 

Netýrejte se počítáním 

Když si do cukrárny sednete s notýskem a kalkulačkou, vytratí se efekt labužnického vychutnávání. Raději si pak zajděte na procházku. 

Nic si nevyčítejte 

Pokud už půjdete do letního mlsání, pak prostě s plným vědomím toho, že si ho užijete a nebudete si ho po pěti minutách vyčítat. Až si objednáte plážový koktejl, tak s pocitem, že víte, co děláte, po dobré rozvaze, co se použitých surovin týče a hlavně s vyhlídkou, že když už, tak si ho prostě vychutnáte.

Připravila: Alena Malá

Zdroj: Eat this, not that

Foto: Silviarita Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků