Pozor na zánět v těle. Napadá srdce

Srdečně-cévní onemocnění jsou v České republice bohužel stále nejčastější příčinou hospitalizace i úmrtnosti.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Tým prof. Poledne z pražského IKEM svou novou studií potvrdil, že kromě často uváděných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění sehrává důležitou roli také prozánětlivý stav organizmu, do značné míry ovlivnitelný složením jídelníčku. Tím, co jíme a pijeme, můžeme ovlivňovat nejen hladiny cholesterolu, triacylglycerolů nebo glukózy v krvi, ale i zánět v těle


Prozánětlivý (proinflamační) stav organizmu je charakterizovaný zvýšenou hodnotou CRP (C-reaktivní protein), která ukazuje na přítomnost zánětu a zánětlivého procesu v organizmu. Mírné zvýšení hodnoty CRP v hranicích normálních hodnot souvisí s vyšším výskytem srdečně-cévních příhod (jak před více než 10 lety ukázaly práce z USA), nesouvisí se skutečným zánětem. 


Za prozánětlivý stav organizmu jsou zodpovědné makrofágy a za tento tzv. sterilní zánět makrofágy v tukové tkáni. Jejich množství je ovlivněno stoupajícím věkem a především nadbytečným množstvím tukové tkáně, tedy obezitou. „Po těchto zjištěních jsme se zajímali, co způsobuje vzrůstající množství prozánětlivých makrofágů. Analyzovali jsme, jaké mastné kyseliny se vyskytují v membránách tukových buněk, a zjistili, že množství prozánětlivých makrofágů souvisí se složením mastných kyselin (MK) v těchto membránách,“ vysvětluje prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., vědecký pracovník Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM a člen Fóra zdravé výživy a doplňuje: „Čím více je v membránách tukových buněk nasycených MK, tím více prozánětlivých makrofágů, čím více nenasycených MK, tím je prozánětlivých makrofágů méně. Navíc bylo zjištěno, že množství prozánětlivých makrofágů ovlivňuje složení tuků v jídelníčku.“ 


K nejvýznamnějšímu poklesu úmrtnosti na srdečně-cévní onemocnění u nás došlo počátkem 90. let minulého století. Tato pozitivní změna byla připisována dramatické změně stravy většiny českých domácností po zrušení dotací na mléko, mléčné výrobky, maso a masné výrobky v roce 1991. Předpoklad byl podpořen objektivním nálezem významného poklesu cholesterolémie (hladiny cholesterolu v krvi). „Na více než 3000 osobách ve věku 25-64 let, reprezentativním vzorku české populace v 6 okresech ČR, bylo prokázáno, že pokles cholesterolémie byl jednoznačně způsoben snížením spotřeby másla na polovinu a jeho nahrazením rostlinnými oleji. Měření probíhala před a po změně ve spotřebě potravin,“ upřesňuje prof. Poledne. 


Výzkumy posledních let prokazují, že snížení hladin cholesterolu nemusí být jedinou příčinou pozitivních změn souvisejících s úmrtností na onemocnění srdce a cév. Další příčinou se ukazuje být právě snížení mírného zánětu v těle, tzv. prozánětlivého (proinflamačního) stavu organizmu, ovlivňujícího změny v tepnách, které souvisí s rizikem srdečního infarktu. Je možné říci, že prozánětlivý stav organizmu se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi na riziko onemocnění srdce a cév spolupůsobí. 


Složení mastných kyselin, které souvisí se spotřebou tuků, tedy hraje roli v prozánětlivém (proinflamačním) stavu.To jsme zjistili i v rámci studie u souboru živých dárců ledvin, od kterých jsme získali tukovou tkáň očištěním darované ledviny před transplantací. Se zjištěním aktuálního složení stravy těchto dárců ledvin se ukázalo, že ti, kteří používají výhradně tuky s převahou nasycených mastných kyselin jak při vaření, tak ve studené kuchyni, měli nejvyšší hodnoty prozánětlivých makrofágů. Naopak jedinci konzumující výhradně rostlinné tuky, ryby a ořechy měli tyto hodnoty nejnižší,“ vysvětluje prof. Poledne. V rámci konkrétních doporučení to znamená, že pro snížení hladiny „zlého“ LDL cholesterolu, ale také pro snížení prozánětlivého stavu bychom měli ve stravě upřednostňovat tuky s převahou nenasycených mastných kyselin a ty s převahou nasycených mastných kyselin omezovat. 


V praxi to znamená používat na vaření rostlinné oleje (např. řepkový, olivový), zvýšit konzumaci ryb, nevyhýbat se ořechům. Nevýhodné složení má máslo, sádlo a tropické tuky (v čele s kokosovým). Ve studené kuchyni jsou s ohledem na složení mastných kyselin výhodnější kvalitní rostlinné roztíratelné tuky,“ uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z Fóra zdravé výživy a doplňuje: „Problematické jsou také skryté zdroje nasycených mastných kyselin v potravinách z cukrářské a pekařské výroby – zejména ty s polevou či náplní a náhrady mléčných výrobků.“


Zdroj: Fórum zdravé výživy

DISKUZE K ČLÁNKU

2

kvalitní rostlinné roztíratelné tuky Flora? Margarin Flora obsahuje hodně palmového oleje,které není pro zdraví nic moc. Největší % je zastoupené vodou, kupujete nejdražší vodu. Margaríny jsou ztužené rostlinné oleje + voda + barviva, ochucovadla...Právě to, co je napsané v článku, že škodí, tak v závěru je doporučeno. Njn marketing vždy vyhrává.
Pokud vím, výrobce dostal nemalou pokutu za klamání zákazníka, právě za Floru.

ODPOVĚDĚT

2

omlouvám se, paní prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.nepíše o Floře :)ale o Foru:))

Ale na ostatním si trvám.

ODPOVĚDĚT

4

Souhlasím. V článku doporučují kvalitní rostlinné roztíratelné tuky. Je jedno jestli se jedná o Floru, která byla nejvíc chválená a nejdražší nebo o jiný margarín. Jejich složení mluví za vše.

ODPOVĚDĚT

2

už to neřeším

ODPOVĚDĚT

2

Byly doby, když máslu byla vystavena málem stopka a byly doporučovány margaríny, i když některé tenkrát nebyly chuťově nic moc. Výhodně se tenkrát daly nakoupit v Německu. O sádle se taky popsaly stohy papíru, jak je živočišné a špatné a za nějakou dobu bylo doporučováno na smažení jako jeden z mála tuků co se tak nepřepaluje. V jedné době byl jedničkou slunečnicový olej, dnes pro změnu řepkový. Každá kuchyňská úprava vyžaduje jiný druh a myslím, že každá už to máme vychytané. Hlavně, každý jsme svého zdraví strůjcem, takže je to na nás.

ODPOVĚDĚT

4

Článků o škodlivosti toho kterého tuku je spoustu. Zrovna tak o nasycených a nenasycených mastných kyselinách. Záleží opravdu jen na nás jak s těmito informacemi naložíme.

ODPOVĚDĚT

1

Tak, tak, nic se nemá přehánět. Pravda je, že informace se mění. Pamatuji jak byl vychvalován kokosový olej, nejen v kosmetice, ale doporučován byl i na vaření. Měla jsem ho i v Bio kvalitě. Jednou jsem na něm pekla palačinky, ty panečku voněly a chutnaly. Dnes už nepeču, protože všechno je jinak a kokosový je dnes v čele nevýhodných tuků :-(

ODPOVĚDĚT

3

Stále nové studie a výzkumy. Okolo tuků se vedou letité diskuze. Myslím, že nejlepší je zlatá střední cesta. Jíst přiměřené množství živočišných, tak rostlinných tuků.

ODPOVĚDĚT

2

Naprosto souhlasím.

ODPOVĚDĚT

2

Také souhlasím, je důležité, žít v harmonii, používat zdravé kosmetické a bio přípravky.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (10 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Ať máte zdravé srdce!

Srdečně cévní onemocnění mají na svědomí více než polovinu všech úmrtí a postihují čím dál...

ilustrační obrázek

Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

ilustrační obrázek

Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

ilustrační obrázek

Trendy vůně na jaro

Rtuť teploměrů letí vzhůru, den je delší, sluníčko se objevuje častěji a my konečně uklízíme...

ilustrační obrázek

Zdraví souvisí s psychikou. Myslete na sebe jako na celek.

Že jsou tělo a duše spojené nádoby není nic nového. Všichni to víme, ale stejně...

ilustrační obrázek

Srdeční selhání není infarkt. Pozor na varovné příznaky!

Chronické onemocnění srdce, které se jmenuje srdeční selhání, se u nás týká asi 200 000...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

DÁREK PRO ROČNÍ DÍTĚ

Jdu si sem pro radu jaký dárek zvolit pro roční dítě ...

KÁVA

Ahojky jaký druh zrnkové kávy kupujete, chceme si koupit s ...

TEPFACTOR.CZ

Zdravím, ráda bych se zeptala zda máte někdo zkušenost s ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz