Zelenina na jaře: čerstvá, nebo hluboce zmrazená?

Dilema v obchodech u ovoce a zeleniny známe asi všichni. Stojíme u přepravek a přebíráme. Zvláště na konci zimy a na počátku jara nevypadá čerstvá zelenina nejlépe.

Zelenina na jaře: čerstvá, nebo hluboce zmrazená?
Další 2 fotografie v galerii

Saláty bývají ovadlé, mrkev gumová a květák zřejmě rovněž leccos pamatuje. Také je vám líto za ně zaplatit tu horentní sumu? Zkuste příště sáhnout po hluboce zmrazené zelenině. 


Mnoho z nás k ní má předsudky a jsme přesvědčeni, že jen čerstvá zelenina je dobrá. Jen ta je přece plná důležitých vitaminů a její chuti a barvě se nic nevyrovná! Bohužel to platí pouze v případě, že si ji sami sklidíte ze své zahrádky či v sezoně koupíte od farmáře, což v zimě a na jaře není reálné. Je to předsudek a věci jsou potřeba uvést na pravou míru. Plánujete-li nakoupit zeleninu, abyste z ní připravili přílohu k jídlu, měli byste zvážit všechna fakta. 


Zralá, nebo ještě „zelená“ při sklizni 

Zvláště v tomto období o zelenině z pole nemůže být ani řeč. Ta, co leží v obchodech, pokud nepochází ze skleníků, se sklízela nezralá. Následně byla dlouhé měsíce uložena v chladných prostorách, kde „docházela“. Z tohoto důvodu jí chybí typická barva a chuť. Na druhou stranu hluboce zmrazená zelenina se sklízí v době plné zralosti. Je ihned zpracována a zmrazena. Celý tento proces zabere sotva pár hodin. 


Vitaminy ztracené po cestě 

Není to jen chuť, o co čerstvá zelenina přichází, než se dostane ze skladů na prodejny a k nám na stůl. Ztrácí také to nejcennější – vitaminy, kvůli kterým si ji často kupujeme v domnění, že děláme něco pro své zdraví. Odborné studie uvádí jako příklad hrášek, který během 48 hodin po sklizni ztrácí až polovinu vitaminu C. To zmrazená zelenina je na tom lépe. Výrobci do ní vybírají surovinu té nejlepší kvality a díky rychlému procesu si uchová i tolik potřebné živiny. Hluboké zmrazení patří mezi nejlepší způsoby konzervace potravin. Snadná úprava jen zapomeňte na vodu Pokud se tedy rozhodnete vsadit na zeleninu z mrazicího boxu, vězte, že máte v rukou to nejlepší. Zelenina má nutriční hodnoty a chuť jako v den, kdy byla sklizena. 


Snadná je také její příprava. 

Jen raději zapomeňte na vodu, pokud tedy nechystáte polévku. Při vaření se totiž vitaminy uvolní a vy byste o ně zbytečně přišli. Raději vsaďte na páru nebo máslo. Zelenina na másle je skvělá příloha a hodí se téměř ke každému masu, ať je to steak či ryba. Vyzkoušet můžete třeba novinku NOWACO Zeleninu s bylinkovým máslem Premium, která obsahuje lahodnou směs mrkve, hrášku, kukuřice, květáku a je dochucená bylinkovým máslem. 

Nowaco Premium Zelenina s bylinkovym maslem

Nowaco Premium Zelenina s bylinkovym maslem


Vždy připravena obohatit váš jídelníček

Doba jde kupředu. Před 70 lety chladničky a mrazničky způsobily doslova revoluci v domácnostech, když dokázaly uchovat potraviny déle čerstvé. Je tedy na čase změnit postoj a využít všech možností, které doba nabízí. Vždyť i vědci mají jasno. Podle nich hluboce zmrazená zelenina a ovoce mají stejné nutriční hodnoty jako ty čerstvé. Navíc jsou kdykoliv po ruce. Nemusíte řešit sezonnost ani se trápit tím, jak dlouho kde ležely. Stačí sáhnout do mrazničky a pochutnat si na nich.


KP
Zdroj a foto: www.novaco.cz

DISKUZE K ČLÁNKU

3

mám ráda čerstvou,ale postupně jí zamražuji aby byla i v zimě

ODPOVĚDĚT

4

mám zeleninu ze zahrádky celý rok

ODPOVĚDĚT

4

I já i zeleninu pěstuji na zahrádce, ale v zimě kupuji...

ODPOVĚDĚT

5

Zeleninu pěstuji i kupuji. Máme ji všichni rádi.

ODPOVĚDĚT

6

Čerstvá zelenina je samosebou nejlepší...Mám možnost si hodně vypěstovat a tak mám celé léto zeleninu přímo ze záhonů...Na podzim část uložím do sklepa, část zamrazím a zsteriluji...Protože vařím denně, tak už teďka kořenovou zeleninu kupuji a rovněž zeleninové směsi do polévek..

ODPOVĚDĚT

10

V létě rovnou ze zahrádky a tudíž v té bio kvalitě, která je tak propagovaná. Vím, čím vyživuji půdu a hnojím nebo spíš nehnojím.

ODPOVĚDĚT

6

Nejlepší je přímo ze zahrádky.

ODPOVĚDĚT

7

čerstvá je lepší,ale já jí pěstuji a v zimě mám kam šáhnout/do mrazáku/

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

Titulka pro: Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

Zpomalte stárnutí: Proč potřebujeme antioxidanty

Zpomalte stárnutí: proč potřebujeme antioxidanty

Pokud přesně nevíte, kam antioxidanty zařadit, vězte, že jde o vitaminy, minerály a další látky,...

Titulka pro: Zpomalte stárnutí - nechte si změřit antioxidanty

Zpomalte stárnutí - nechte si změřit antioxidanty

Ke svému životu potřebujeme kyslík. Ten však bohužel způsobuje stárnutí tím, že startuje tvoření volných...

7 letních osvěžení

7 letních osvěžení

Letní šaty se vám lepí na tělo, po zádech stéká potůček potu a vy máte...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

DESINFEKCE

Zdravím, prosím dá se ještě někde sehnat nějaká ...

KOSMETIKA

Ahojky, máte nějakou pozitivní zkušenost s pleťovou ...

KABELKA

Ahojky, chci si koupit pěknou kabelku. Se mnou je to ale ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz