Dochází vám vánoční inspirace? Nezoufejte a vyzkoušejte třeba následující recept. Základem skvělé chuti jsou vždy kvalitní ingredience. Vyzkoušejte třeba potraviny se značkou kvality – např. Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“.
VÁNOČNÍ DORTÍKY NA ŠPEJLI (40 ks):
Dortíky na špejli neboli cake cops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to.
Ingredience na korpus:
• 140 g hladké mouky
• 50 g mletých mandlí
• 100 g krupicového cukru
• 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
• 1 vanilkový cukr
• 4 lžičky skořice
• 2 vejce
• 100 g rozpuštěného másla
• 120 ml mléka
• 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc
Ingredience na krém:
• 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
• 1 lžička citronové kůry
• 1 vanilkový cukr
• 1 lžička skořice
Ingredience na polevu a zdobení:
• 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
• jedlé dekorace
• špejle nebo tyčky na lízátka
Postup:
1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.
6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
7. Kuličky nechte vychladit v lednici.
8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. 10. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat. T
TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.
Připravila: red
Zdroj: www.akademiekvality.cz