Gastro

Vánoční dortíky na špejli

Sbírání kytiček

Dochází vám vánoční inspirace? Nezoufejte a vyzkoušejte třeba následující recept. Základem skvělé chuti jsou vždy kvalitní ingredience.

Dortíky na špejli neboli cake cops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to. Výhodou je, že můžete spotřebovat i zbytky koláče, bábovky nebo jiného dezertu.

Kuličky se nakonec namočí do čokolády a posypou čímkoli, co se vám líbí. Ti zručnější z nás mohou do čokolády vyrýt jméno nebo nějaký vzkaz.

Ingredience na korpus:

  • 140 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžičky skořice
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 120 ml mléka
  • 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc

 Na krém:

  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

 Na polevu a zdobení:

  • 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
  • jedlé dekorace
  • špejle nebo tyčky na lízátka

Postup:

1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.

2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.

4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.

5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.

6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.

7. Kuličky nechte vychladit v lednici.

8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.

9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem nebo do čehokoli, co se vám hodí, a poté je můžete podávat.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Akademie kvality
Zdroj fotografií: Akademie kvality
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL