Dochází vám vánoční inspirace? Nezoufejte a vyzkoušejte třeba následující recept. Základem skvělé chuti jsou vždy kvalitní ingredience.
Dortíky na špejli neboli cake cops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to. Výhodou je, že můžete spotřebovat i zbytky koláče, bábovky nebo jiného dezertu.
Kuličky se nakonec namočí do čokolády a posypou čímkoli, co se vám líbí. Ti zručnější z nás mohou do čokolády vyrýt jméno nebo nějaký vzkaz.
Ingredience na korpus:
- 140 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžičky skořice
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc
Na krém:
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 1 lžička citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
Na polevu a zdobení:
- 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
- jedlé dekorace
- špejle nebo tyčky na lízátka
Postup:
1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.
6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
7. Kuličky nechte vychladit v lednici.
8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem nebo do čehokoli, co se vám hodí, a poté je můžete podávat.
Připravila: Věra Hájková