Gastro

Vánoční dortíky na špejli

Dochází vám vánoční inspirace? Nezoufejte a vyzkoušejte třeba následující recept. Základem skvělé chuti jsou vždy kvalitní ingredience. Vyzkoušejte třeba potraviny se značkou kvality – např. Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“.

VÁNOČNÍ DORTÍKY NA ŠPEJLI (40 ks): 

Dortíky na špejli neboli cake cops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to.

Ingredience na korpus: 

• 140 g hladké mouky 

• 50 g mletých mandlí 

• 100 g krupicového cukru 

• 2 lžičky kypřicího prášku do perníku 

• 1 vanilkový cukr 

• 4 lžičky skořice 

• 2 vejce 

• 100 g rozpuštěného másla 

• 120 ml mléka 

• 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc 

 Ingredience na krém: 

• 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce 

• 1 lžička citronové kůry 

• 1 vanilkový cukr 

• 1 lžička skořice 

 Ingredience na polevu a zdobení: 

• 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké) 

• jedlé dekorace 

• špejle nebo tyčky na lízátka 

Postup: 

1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. 

2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. 

3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout. 

4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. 

5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru. 

6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. 

7. Kuličky nechte vychladit v lednici. 

8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě. 

9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. 10. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat. T

TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.

Připravila: red

Zdroj: www.akademiekvality.cz


Diskuze: příspěvků