Gastro

Citrusový koláč s mandlemi

Sbírání kytiček

Dnes pro vás máme další recept z filmu Láska na Kari. Tentokrát si můžete upéci Citrusový koláč s mandlemi.

Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut

Bude se hodit: šlehač, zester (škrabka na citrusy), cedník nebo síto, pekáč o rozměrech asi 25-25 cm, pečící papír, nůžky, sprej na vymaštění pekáče nebo máslo, dvě velké misky, vařečka
Párování s vínem: tmavé krémové sherry

Ingredience:

4 vejce, s oddělenými bílky a žloutky, v pokojové teplotě
kůra z 1 citronu
kůra z 1 pomeranče a polévková lžíce pomerančové šťávy
¼ čajové lžičky čistého vanilkového extraktu
½ šálku krupicového cukru
½ šálku mandlové mouky (nebo velmi jemně mletých mandlí)
¼ čajové lžičky mleté skořice
1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
1 čajová lžička bílého octa
2 polévkové lžíce práškového cukru na ozdobení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175°C. Dno zapékací misky vyložte pečícími papírem a po stranách ji vymažte máslem nebo sprejem.
  2. Do velké mísy dejte žloutky, citronovou a pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, vanilkový extrakt, ¼ šálku cukru a utřete vařečkou dohladka.
  3. V jiné míse smíchejte mandlovou mouku, skořici a prášek do pečiva. Přidejte ke žloutkům a vymíchejte v hladké těsto.
  4. Z bílků ušlehejte sníh, do kterého přidejte špetku soli a ocet. Poté zvolna vmíchejte ¼ šálku cukru. Dále šlehejte, až se vytvářejí kopečky.
  5. Sníh přidejte k mandlové směsi. Vmíchávejte je opatrně a zlehka, aby se sníh neporušil. Pozvolna vznikne nadýchaná a hladká směs.
  6. Připravené těsto nalijte do zapékací misky a dejte do trouby. Pečte 25-30 minut nebo až povrch zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Obkroužete nožem, abyste uvolnili okraje, jemně vyndejte a přendejte na talíř. Před podáváním pocukrujte.

 

Už jste viděli film Láska na kari?

 

Foto: Bontonfilm
19. 9. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků