Zdraví

Podzimní ovoce, které působí na zubní sklovinu

Sbírání kytiček

Podzim. Období, kdy dozrává podzimní ovoce. Až si na něm budete pochutnávat, myslete také na svůj chrup. Některé sezónní dobroty, které v tomto období častěji konzumujeme, dávají totiž našim zubům pěkně zabrat.

Jablka

Traduje se, že jablko vyčistí zuby stejně jako zubní kartáček. S tím se ale nedá úplně souhlasit. Tím, že jablko okusujeme, můžeme opravdu odstranit z některých částí zubů povrchové nečistoty. Nicméně zubní hygienu rozhodně nenahradí. „Jablko obsahuje, stejně jako mnohé další ovoce, cukry a ovocné kyseliny. Tyto kyseliny mění pH v našich ústech a doslova nám naleptávají zubní sklovinu. A s jejím oslabením se pojí mnoho dlouhodobých problémů, včetně zvýšené citlivosti chrupu,“ upozorňuje zubní lékařka Andrea Vágnerová. Sáhněte tedy raději jak po šťavnatém jablku, tak po kvalitním zubním kartáčku a dalším dentálním příslušenství.

Hroznové víno

Hroznové víno obsahuje nepřeberné množství vitamínů a minerálů, ale také vysoký podíl cukrů. V průměru je to asi šestina váhy. Pokud si tedy dáme ke svačině 100 gramů tohoto ovoce, zkonzumujeme zároveň kolem 16 gramů cukrů, což jsou pro představu 3 – 4 lžičky. „Zbytky cukrů z ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech jsou zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu. Bakterie, které máme v ústech, totiž přeměňují tyhle zbytky cukrů na kyseliny, a ty vedou k demineralizaci zubní skloviny,“ zdůrazňuje Vágnerová. Pokud si častěji pochutnáváme na sladkém nebo kyselém ovoci, je lepší sáhnout rovnou po takové zubní pastě, která je určená přímo k boji s cukernými kyselinami.

Borůvky a ostružiny

Lesní a zahradní bobule, zejména borůvky a ostružiny, se doporučují pro bohatost na antioxidanty. Šťávy z těchto bobulovitých pochoutek mají ale zároveň velké množství pigmentů, které při styku se zubní sklovinou reagují. Dochází pak ke vzniku skvrn a tmavého zabarvení. Ideální je tedy konzumovat je čerstvé a vcelku. Pokud si přece jen nedokážete odpustit jejich odšťavnění, sáhněte při pití po brčku, protože díky němu se pigment na zuby nedostane. Zvolit byste měli samozřejmě ekologickou formu brčka, doporučují se třeba ta vyrobená z nerezu, bambusu či kukuřice.

Citrusové šťávy

Pořádně žlutý citron si sice na zahradě neutrhneme, nicméně k období podzimu nerozlučně patří. Hlavně proto, že se snažíme posílit maximálně imunitu před blížící se chladnou zimou. I tady ale platí, že nic se nemá přehánět. Citrusové šťávy jsou opět potravinou, která je pro zuby agresivní, hlavně kvůli obsahu kyselin. „Vynechat je v jídelníčku určitě není řešením. Ideální je ale účinky kyselin minimalizovat. Po vypití citrusové šťávy si vypláchněte ústní dutinu obyčejnou vodou. Alternativou je taky konzumovat kyselé ovoce společně s neutrální potravinou. Třeba s mléčným produktem,“ radí dentální hygienistka Iveta Stará. Podle ní jde totiž hlavně o stimulaci produkce slin, které „naředí“ vzniklé kyselé prostředí v ústech. Docílíme toho třeba i žvýkačkou nebo bonbonem bez cukru.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: tiskové materiály Lesensky
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků