Zdraví

7 letních osvěžení

Letní šaty se vám lepí na tělo, po zádech stéká potůček potu a vy máte pocit, že u vás každou chvíli musí vypuknout akutní úpal… Máme pro pár tipů, jak si během letních veder zchladit hlavu.

1. Pomelo 

Je to největší citrusový plod vůbec – šťavnatý a osvěžující jako grep, ale bez jeho trpkosti. Pochází z Asie, ale populární je i v Americe a v Evropě. Dnes už ho běžně pořídíte takřka v každém supermarketu. Prodává se v síťce, bez které by rychle vyschnul. Stejně jako u ostatních citrusů musíte oloupat svrchní kůru, ale navíc i bílou šlupičku, do které jsou zabalené jednotlivé dílky. Tip: Obsah pektinu a minimum kalorií z něj dělají ideální svačinku během diety. Zároveň z něj načerpáte vitamíny C a A. 

 2. Tzatiky 

Okurka obsahuje až 95% vody, takže v letních parnech přispěje k hydrataci vašeho organismu. V jižních zemích je součástí mnoha zeleninových jídel. Z nastrouhané okurky vymačkejte vodu, a pak ji smíchejte s řeckým jogurtem a směsí koření na tzaziky. A pak už můžete podávat jako chladivou přílohu k propečenému grilovanému masu. Tip: Oloupanou kúru můžete použít jako bleskovou pleťovou masku – pomáhá nejen jako osvěžení v obličeji, v dekoltu a na očních víčkách, ale může také zmírnit opary, kopřivku či ekzém. 

 3. Máta peprná 

Je to zásobárna mentolu, který má chladivé účinky. Proto ji najdete jako přísadu v zubních pastách či přísadách do koupele. Těžko budete hledat efektnější ozdobu letního vychlazeného dezertu či zmrzlinového poháru, než jsou lístky máty. Když ji přidáte po vzoru arabské kuchyně do černého čaje, vykouzlíte z něj osvěžující životabudič. Tip: Zmírňuje žaludeční potíže, posiluje nervovou soustavu a má pověst mírného afrodiziaka, které vám může zpříjemnit romantický letní večer. 

 4. Gazpacho

Recept na studenou polévku gazpacho vymysleli ve slunné španělské Andalusii, kde je dostatek osvěžení nutnou podmínkou přežití. Vyberte si jeden z mnoha receptů, které nabízí kuchařky či internetové servery o vaření. Jejich základem je kvalitní olej, ocet, česnek, rajčata a další druhy zeleniny. Poněkud nedietní tradiční ozdobu v podobě smažených kostiček chleba můžete popřípadě vynechat. Tip: Představte si, že tato vitamínová bomba v podobě polévky snižuje hladinu cholesterolu. 

 5. Ovocný salát

Když přidáte do salátu vychlazené ovoce, které je složené především z vody – například meloun, grep či pomeranč, ochladí vás víc, než zmrzlinový kornout. Co se výběru ovoce týče, se meze fantazii nekladou. Jako dresink můžete zvolit medovou zálivku, malinovou šťávu či salát jen jednoduše zakapat citrónovou šťávou. Tip: Vyzkoušejte ovoce zkombinovat i s netradičními ingrediencemi, a z ovocného salátu se může rázem stát hlavní chod. Dá se do něj přidat ovčí sýr, rýže, ledový salát či grilované drůbeží maso. 

 6. Mražená dřeň

 Z velkého procenta se skládá přímo z ovoce, odtud také název – ovocná dřeň. Když je dobře vychlazená, má na lidský organismus chladivější účinky než zmrzlina. Patří k jídlům, která si můžete poměrně snadno vyrobit sami doma, ať už z jahod, meruněk, či jiného druhu ovoce. Pokrájené plody důkladně rozmačkejte vidličkou, nebo vhoďte do mixéru. Pak smíchejte zhruba s 15-ti ml vody na 100 gramů ovoce a podle chuti doslaďte medem. Nechte nejméně po dobu jednoho dne zmrazit v ledničce, a zdravá dietní lahůdka ve vašem mrazáku je připravena! Tip: Můžete si nechat zamrazit do malých kelímků od jogurtu, a potom rovnou podávat jako dezert. Hodí se ale i na dozdobení dortů, či ochucení bílých jogurtů. 

 7. Ledová káva 

 Recept na ledovou kávu pochází z Řecka a je velice populární na balkánském poloostrově, kde v létě panují dusná vedra. Tradiční ledová káva se spoustou cukru, plnotučného mléka a v některých případech i šlehačkou, je sice potěšením pro vaše chuťové buňky, ale pro vaše dietní snažení může znamenat spíš dokonalou sabotáž. Když ovšem cukr nahradíte umělým sladidlem a plnotučné mléko nízkotučným, nedá se tomuto nápoji z dietologického hlediska nic vytknout. Tip: Hotový nápoj můžete dozdobit špetkou kakaa. Podávejte s brčkem, které mu dodá letní šmrnc.

Připravila: Eva


Diskuze: příspěvků