Mezi halloweenské dekorace patří neodmyslitelně vydlabaná a vyřezaná dýně. Pro svoji zajímavou chuť a pozitivní vliv na zdraví se těší stále větší popularity i v kuchyni. Pokud se chystáte slavit Halloween a nevíte, co udělat s vydlabaným vnitřkem dýně, máme pro vás recept na sezónní dýňové lívanečky. Nechte se inspirovat.
Podle nutriční terapeutky Kerri-Ann Jennings, MS, RD z webu Healthline.com obsahuje dýňová dužina mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A.
Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete.
Suroviny:
- 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg
- 3–4 vejce
- mletá skořice
- med nebo datlový sirup dle chuti
- na ozdobu bílý jogurt do 3 % tuku
- kakao APINAT
- ovoce na ozdobení
Postup:
Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka. Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem. Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu kokosového oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky.
Připravila: Věra Hájková
Zdroj:www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review#health-benefits, www.naturhouse-cz.cz,
Foto: Naturhouse

