Gastro

Dýňové lívanečky

Sbírání kytiček

Mezi halloweenské dekorace patří neodmyslitelně vydlabaná a vyřezaná dýně. Pro svoji zajímavou chuť a pozitivní vliv na zdraví se těší stále větší popularity i v kuchyni. Pokud se chystáte slavit Halloween a nevíte, co udělat s vydlabaným vnitřkem dýně, máme pro vás recept na  sezónní dýňové lívanečky. Nechte se inspirovat.

Podle nutriční terapeutky Kerri-Ann Jennings, MS, RD z webu Healthline.com obsahuje dýňová dužina mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A.

Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete.

Suroviny:

  • 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg
  • 3–4 vejce
  • mletá skořice
  • med nebo datlový sirup dle chuti
  • na ozdobu bílý jogurt do 3 % tuku
  • kakao APINAT
  • ovoce na ozdobení

Postup:

Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka. Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem. Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu kokosového oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky.

Připravila: Věra Hájková
Zdroj:www.healthline.com/nutrition/pumpkin-nutrition-review#health-benefits,  www.naturhouse-cz.cz,
Foto: Naturhouse

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL