Gastro

Chřestový krém s ovčím sýrem

Sbírání kytiček

Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Vysoký obsah kyseliny listové podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.

Ochutnejte chřestovou polévku, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, zjemněnou smetanou a posypanou hoblinkami tvrdého ovčího sýru. 

Ingredience: 

10 stonků zeleného chřestu 

1 střední cibule 

3 stroužky česneku 

100 ml bílého suchého vína 

500 ml zeleninového vývaru 

200 ml smetany 

50 g tvrdého ovčího sýru 

50 g másla 

cukr, sůl, pepř

čerstvý kopr 

Postup: 

1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky. 

2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme. 

3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou a vaříme cca 20 minut. 

4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit. 

5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem. 

Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí. 

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Akademie kvality
Foto: Akademie kvality

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků