Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Vysoký obsah kyseliny listové podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.
Ochutnejte chřestovou polévku, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, zjemněnou smetanou a posypanou hoblinkami tvrdého ovčího sýru.
Ingredience:
10 stonků zeleného chřestu
1 střední cibule
3 stroužky česneku
100 ml bílého suchého vína
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
50 g tvrdého ovčího sýru
50 g másla
cukr, sůl, pepř
čerstvý kopr
Postup:
1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.
2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou a vaříme cca 20 minut.
4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.
Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Akademie kvality
Foto: Akademie kvality