Gastro

Chřestový krém s ovčím sýrem

Sbírání kytiček

V obchodech se už objevuje chřest a často ho můžete koupit za lepší cenu. Ochutnejte chřestový krém, provoněný cibulí, česnekem a bílým vínem, zjemněný smetanou a posypaný hoblinkami tvrdého ovčího sýra.

Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? „Vysoký obsah kyseliny listové podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.

Podle webu healthline.com je chřest zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také vitamíny K, C a E. Díky tomu dokáže například čistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem.

Jak poznat čerstvý chřest

Na první pohled vidíte, zda je na povrchu lesklý, má pěkné sevřené hlavičky a příjemně voní. Další jednoduchá rada? Při ohybu praskne (když se skutečně jen ohne, není čerstvý).

Jak ho oloupat

Zelený chřest se zpravidla loupe z jedné poslední třetiny, avšak mladý zelený chřest ani nemusíte loupat. Naopak bílý chřest oloupejte celý, kromě hlaviček. Pokud budete chřest konzumovat jen občas, vystačíte si se škrabkou na zeleninu, když si ho však plánujete dopřávat často, kupte si škrabku určenou na tuto zeleninu. Ještě odkrojte konce.

Ingredience:

  • 10 stonků zeleného chřestu
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 50 g tvrdého ovčího sýru
  • 50 g másla
  • cukr, sůl, pepř
  • čerstvý kopr

Postup:

1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.

2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.

3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou a vaříme cca 20 minut.

4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.

5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Akademie kvality, Český chřest, www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits, výživová poradkyně Ivana Bednářová BA
Zdroj fotografií: Akademie kvality
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL