Spojení křehkého medového těsta a jemného jogurtového krému s oříšky je pro vánoční tabuli jako stvořené. Místo tradičních „vlašáků“ můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné vlastní ořechové favority.
Na těsto:
550 g hladké mouky
200 g cukru moučka
60 g másla
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
4 lžíce medu
Na krém:
750 g bílého Selského jogurtu Hollandia
150 g vlašských ořechů
8 lžic slazeného kondenzovaného mléka
Hladkou mouku na podsypání
Vlašské ořechy na ozdobu
Jak na to?
Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky. Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je do jednolitého těsta.
Pracovní desku si posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3–4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta.
Jakmile máme cukroví upečené, pustíme se do přípravy krému: Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme cukroví. Jako ozdobu přilepíme na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu. Cukroví uchováváme v lednici a spotřebujeme ideálně do 1 týdne.
Připravila: Katka Soušková