Máte rádi netradiční recepty? Vyzkoušejte dýňový cheesecake s perníkovým kořením.
Suroviny:
300 g drcených celozrnných sušenek
4 lžíce másla
800 g Lučiny (případně sýra Philadelphia)
250 g dýňového pyré
4 vejce
1 lžíce Perníkového koření
½ vanilkového lusku či sáček Vanilkového cukru
špetka soli
Postup:
Sušenky podrtíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme do něj sušenky, promícháme a směs přesuneme do rozevírací dortové formy. Rozprostřeme sušenkovou směs rovnoměrně po dně a stěnách formy a vymačkáme dohladka. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zapečeme 10–12 minut dozlatova. Vyjmeme.
Mezitím v misce vyšleháme sýr s cukrem dohladka, přidáme dýňové pyré, perníkové koření, vyškrábnutou vanilkovou dřeň (či jeden vanilkový cukr) a zlehka osolíme. Prošleháme vejce a postupně jedno po druhém zašleháme do dýňové směsi. Vlijeme ji do předpečeného korpusu, uhladíme povrch špachtlí a vložíme koláč do trouby. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 45 minut bez zbytečného otevírání trouby.
Pokud se povrch připaluje, zakryjeme ho alobalem. Vypneme troubu a necháme cheesecake 2 hodiny chladnout v zavřené troubě, aby se nepropadl střed nebo nepopraskal povrch. Poté ho vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout. Uložíme ho alespoň na 4 hodiny do lednice.
Připravila: Katka Soušková