Dýňová polévka podle Petra Havlíčka

Jíst sezónní lokální potraviny je zdravé. A tak - jako již tradičně v pátek - přinášíme předvíkendový recept. Třeba jako inspiraci pro volné dny.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii


porce pro 4 osoby, vhodné i jako oběd


Potřebujete: 

• 500 g dýně 

• 1 menší cibuli 

• 2 stroužky česneku 

• 2 l zeleninového vývaru 

• 2 lžíce zakysané smetany 

• 1 lžíce dýňového oleje 

• 1 lžíce nasucho opražených dýňových nebo slunečnicových semínek 

• 1 lžíce olivového oleje 

• sůl a pepř na dochucení 


Postup: 

1. Dýni vydlabeme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky asi 2 cm velké. 

2. Na lžíci olivového oleje orestujeme dorůžova cibulku, přidáme česnek, a jakmile zesklovatí, přidáme i dýni.Tu chvíli restujeme, dokud nepovolí. 

3. Následně vše zalijeme vývarem a necháme vařit na mírném plamenu asi 20 - 30 minut, dokud dýně nezměkne a vývar se nezredukuje na polovinu. 

4. Poté osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Podáváme pokapané dýňovým olejem, ozdobené zakysanou smetanou a posypané semínky. 


Tip: 

Pro lepší chuť můžete polévku dochutit ještě citrónovou šťávou, pro větší pikantnost přidat trošku čerstvého nastrouhaného zázvoru.


Recept z knihy Petra Havlíčka a Petry Lamschové

Foto: iStock

DISKUZE K ČLÁNKU

2

tuto polévku vařím je moc dobrá

ODPOVĚDĚT

2

V loňském roce jsme se nějak polévek a dýňových jídel přejedli. Dýně mám připravené, snad se překonáme a polévku uvaříme. Nic se nesmí přehánět. Recept je podobný jako dělám já.

ODPOVĚDĚT

1

Dýňovou polévku máme moc rádi, určitě vyzkouším i tento recept. Trošku se liší od toho mého.

ODPOVĚDĚT

2

také jí dělám z hokaida

ODPOVĚDĚT

3

máme dyňovou polévku rádi

ODPOVĚDĚT

1

také dělám polévku z hokaida,jen smetanu nemohu dávat-ze zdravotních důvodů-

ODPOVĚDĚT

3

Polévka vypadá dobře, krémové jsou vynikající.

ODPOVĚDĚT

5

mě taky moc chutná, ale rodina mi NECHCE jíst krémové polévky... :o(

ODPOVĚDĚT

3

taky vařím jen klasické polévky,proto dýně ani nepěstuji, snad jen semínka by se zužitkovaly

ODPOVĚDĚT

3

Polévku vařím z hokaida, recept mám stejný, je výborná...

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (10 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

K podzimu patří okouzlující dýně

Na podzim se příroda představuje v celé své kráse a hojnosti a mezi všemi nádherně...

ilustrační obrázek

Petr Havlíček radí, jak přežít Velikonoce

Svátky jara jsou tady a spolu s nimi spousta lákadel v podobě tradičních dobrot, které...

ilustrační obrázek

Zahřejte se v zimě: Dýňový krém, Česnekový krém a Thajská polévka Tom kha kai

Není nic lepšího v zimě na zahřátí, než pořádná porce horké polévky. Dnes pro vás...

ilustrační obrázek

Jde to i bez pšenice

Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček přichází s novou řadou lifestylových kuchařek. Opět půjde...

ilustrační obrázek

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

ilustrační obrázek

Zdravé mlsání, které pomáhá

Když vás „honí mlsná“ a máte chuť na něco sladkého, nesahejte hned po čokoládě nebo...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

BOX NA STŘECHU

Ahoj, shanime nejaky box na auto, chystame se jeste na hory, tak by ...

DŮM-DŘEVOSTAVBA

Ahoj chceme si s partnerem nechat postavit dům s jakou firmou ...

OPERACE

Ahoj čeká mě operace kolene, byl jste někdo? Jak je to s ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz