Jíst sezónní lokální potraviny je zdravé. A tak – jako již tradičně v pátek – přinášíme předvíkendový recept. Třeba jako inspiraci pro volné dny.
porce pro 4 osoby, vhodné i jako oběd
Potřebujete:
• 500 g dýně
• 1 menší cibuli
• 2 stroužky česneku
• 2 l zeleninového vývaru
• 2 lžíce zakysané smetany
• 1 lžíce dýňového oleje
• 1 lžíce nasucho opražených dýňových nebo slunečnicových semínek
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Dýni vydlabeme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky asi 2 cm velké.
2. Na lžíci olivového oleje orestujeme dorůžova cibulku, přidáme česnek, a jakmile zesklovatí, přidáme i dýni.Tu chvíli restujeme, dokud nepovolí.
3. Následně vše zalijeme vývarem a necháme vařit na mírném plamenu asi 20 – 30 minut, dokud dýně nezměkne a vývar se nezredukuje na polovinu.
4. Poté osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Podáváme pokapané dýňovým olejem, ozdobené zakysanou smetanou a posypané semínky.
Tip:
Pro lepší chuť můžete polévku dochutit ještě citrónovou šťávou, pro větší pikantnost přidat trošku čerstvého nastrouhaného zázvoru.
Recept z knihy Petra Havlíčka a Petry Lamschové
Foto: iStock